Här spirar Treogranar

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Arne bland sina skogsplantor
Genom förädling av frön ska skogsplantor växa snabbare, men också bli mer motståndskraftiga och bättre anpassade till klimatförändringar.
FÖRSÖK. Än så länge håller de konventionella granarna jämna steg med Treo-plantorna, men Arne Lundin tror på kortare omloppstid för de sistnämnda.

På en gammal inäga kantad av fina stenmurar har Arne och Marianne Lundin utanför Ljungby i ­Småland ett litet privat försöksområde för gran med olika plantmaterial. På sex rutor som mäter ungefär fyrtio gånger femtio meter har de planterat Södra-plantan Bredinge, vitryska Glubokoe och så Söregärde, en planta från en Treo-plantage. 

Annons
Annons

Arne Nordin– Jag tror på att investera lite mer i ett bra plantmaterial, det har man tillbaka så småningom, säger Arne Lundin.Plantorna satte Arne själv den 25 april 2014 efter förslag av Södras dåvarande plantchef Staffan ­Nilsson. Nu är SKOGEN här för att se hur det har gått.

– Jag lottade ut var jag skulle sätta de olika sorterna. Jag ville gärna bevisa för mig själv att det vetenskapen säger stämmer. Om man kan avverka de vitryska plantorna om kanske 65 år och Söregärde om femtio år har jag vunnit i omloppstid. Räknar man med ränta på ränta är det en lysande affär. 

Arne Lundin har jobbat både centralt och regionalt för Södra och är naturligtvis intresserad av skogens möjligheter. 
– Jag harvade, även om det var svårt på den ytan. Sedan har plantorna behandlats mot snytbagge och vilt, men det har varit en hel del rådjursbetning. Häromdagen tog jag bort löv, och jag tycker att granplantorna ser kraftiga och fina ut. Men jag har inte jämfört dem på något sätt ännu.

Läs mer i SKOGEN 10/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Logset 8H GTE Hybrid

  Logset gör ny hybrid

  MINDRE. Finska maskintillverkaren Logset satsar vidare på hybriddrift i skogen. Deras tidigare jätteskördare får sällskap av en mindre modell.
 • Annons
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Annons
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Annons