Här spirar Treogranar

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Arne bland sina skogsplantor
Genom förädling av frön ska skogsplantor växa snabbare, men också bli mer motståndskraftiga och bättre anpassade till klimatförändringar.
FÖRSÖK. Än så länge håller de konventionella granarna jämna steg med Treo-plantorna, men Arne Lundin tror på kortare omloppstid för de sistnämnda.

På en gammal inäga kantad av fina stenmurar har Arne och Marianne Lundin utanför Ljungby i ­Småland ett litet privat försöksområde för gran med olika plantmaterial. På sex rutor som mäter ungefär fyrtio gånger femtio meter har de planterat Södra-plantan Bredinge, vitryska Glubokoe och så Söregärde, en planta från en Treo-plantage. 

Annons
Annons

Arne Nordin– Jag tror på att investera lite mer i ett bra plantmaterial, det har man tillbaka så småningom, säger Arne Lundin.Plantorna satte Arne själv den 25 april 2014 efter förslag av Södras dåvarande plantchef Staffan ­Nilsson. Nu är SKOGEN här för att se hur det har gått.

– Jag lottade ut var jag skulle sätta de olika sorterna. Jag ville gärna bevisa för mig själv att det vetenskapen säger stämmer. Om man kan avverka de vitryska plantorna om kanske 65 år och Söregärde om femtio år har jag vunnit i omloppstid. Räknar man med ränta på ränta är det en lysande affär. 

Arne Lundin har jobbat både centralt och regionalt för Södra och är naturligtvis intresserad av skogens möjligheter. 
– Jag harvade, även om det var svårt på den ytan. Sedan har plantorna behandlats mot snytbagge och vilt, men det har varit en hel del rådjursbetning. Häromdagen tog jag bort löv, och jag tycker att granplantorna ser kraftiga och fina ut. Men jag har inte jämfört dem på något sätt ännu.

Läs mer i SKOGEN 10/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skogspris till Kerstin Ekman

  Författaren Kerstin Ekman har utsetts av Föreningen Skogen till årets mottagare av Greve Carl Bernadottes skogspris. ”Hennes författarskap ger ovärderlig inspiration till vårdandet av skogens kulturella, sociala, andliga och biologiska värden”, säger föreningens generalsekreterare Bengt Ek.
 • Annons
 • Belönas för uppsving för trähusbyggande

  Utvecklingen av korslimmat massivträ har gett byggandet av höga trähus ett uppsving världen över. Nu belönas Gerhard Schickhofer från Österrike, som drivit på utvecklingen, med Marcus Wallenbergpriset 2019.
 • Färre skador på fornlämningar

  Utbildning har gjort att skador på forn- och kulturlämningar i samband med skogsbruk minskar kraftigt.
 • Annons
 • Tusentals bihotell i Södras skogar

  Kategorier: naturvård, Skogsvård, Södra
  För att öka mångfalden i naturen placerar Södra ut 5 500 bihotell i medlemmarnas skogar och trädgårdar. Hotellen riktar sig till målgruppen solitärbin och Södra hoppas på gäster redan i vår.
 • ”Tusen klassrum i skogen”.

  I dag på den Internationella skogsdagen uppmärksammar FN-organet Svenska FAO-kommittén bland annat  Skogen i Skolans verksamhet med tusen klassrum i de svenska skogarna.
 • Annons