Här spirar Treogranar

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Arne bland sina skogsplantor
Genom förädling av frön ska skogsplantor växa snabbare, men också bli mer motståndskraftiga och bättre anpassade till klimatförändringar.
FÖRSÖK. Än så länge håller de konventionella granarna jämna steg med Treo-plantorna, men Arne Lundin tror på kortare omloppstid för de sistnämnda.

På en gammal inäga kantad av fina stenmurar har Arne och Marianne Lundin utanför Ljungby i ­Småland ett litet privat försöksområde för gran med olika plantmaterial. På sex rutor som mäter ungefär fyrtio gånger femtio meter har de planterat Södra-plantan Bredinge, vitryska Glubokoe och så Söregärde, en planta från en Treo-plantage. 

Annons
Annons

Arne Nordin– Jag tror på att investera lite mer i ett bra plantmaterial, det har man tillbaka så småningom, säger Arne Lundin.Plantorna satte Arne själv den 25 april 2014 efter förslag av Södras dåvarande plantchef Staffan ­Nilsson. Nu är SKOGEN här för att se hur det har gått.

– Jag lottade ut var jag skulle sätta de olika sorterna. Jag ville gärna bevisa för mig själv att det vetenskapen säger stämmer. Om man kan avverka de vitryska plantorna om kanske 65 år och Söregärde om femtio år har jag vunnit i omloppstid. Räknar man med ränta på ränta är det en lysande affär. 

Arne Lundin har jobbat både centralt och regionalt för Södra och är naturligtvis intresserad av skogens möjligheter. 
– Jag harvade, även om det var svårt på den ytan. Sedan har plantorna behandlats mot snytbagge och vilt, men det har varit en hel del rådjursbetning. Häromdagen tog jag bort löv, och jag tycker att granplantorna ser kraftiga och fina ut. Men jag har inte jämfört dem på något sätt ännu.

Läs mer i SKOGEN 10/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns en del att lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons