Här spirar Treogranar

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Arne bland sina skogsplantor
Genom förädling av frön ska skogsplantor växa snabbare, men också bli mer motståndskraftiga och bättre anpassade till klimatförändringar.
FÖRSÖK. Än så länge håller de konventionella granarna jämna steg med Treo-plantorna, men Arne Lundin tror på kortare omloppstid för de sistnämnda.

På en gammal inäga kantad av fina stenmurar har Arne och Marianne Lundin utanför Ljungby i ­Småland ett litet privat försöksområde för gran med olika plantmaterial. På sex rutor som mäter ungefär fyrtio gånger femtio meter har de planterat Södra-plantan Bredinge, vitryska Glubokoe och så Söregärde, en planta från en Treo-plantage. 

Annons
Annons

Arne Nordin– Jag tror på att investera lite mer i ett bra plantmaterial, det har man tillbaka så småningom, säger Arne Lundin.Plantorna satte Arne själv den 25 april 2014 efter förslag av Södras dåvarande plantchef Staffan ­Nilsson. Nu är SKOGEN här för att se hur det har gått.

– Jag lottade ut var jag skulle sätta de olika sorterna. Jag ville gärna bevisa för mig själv att det vetenskapen säger stämmer. Om man kan avverka de vitryska plantorna om kanske 65 år och Söregärde om femtio år har jag vunnit i omloppstid. Räknar man med ränta på ränta är det en lysande affär. 

Arne Lundin har jobbat både centralt och regionalt för Södra och är naturligtvis intresserad av skogens möjligheter. 
– Jag harvade, även om det var svårt på den ytan. Sedan har plantorna behandlats mot snytbagge och vilt, men det har varit en hel del rådjursbetning. Häromdagen tog jag bort löv, och jag tycker att granplantorna ser kraftiga och fina ut. Men jag har inte jämfört dem på något sätt ännu.

Läs mer i SKOGEN 10/2018.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer»

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • ”Särintressen styr inte rapportering om klimatnytta”

  DEBATT. Varken Bo Hektor eller andra skogsintresserade klimatvänner behöver känna någon oro över att Sveriges rapportering av utsläpp och upptag från skog- och markanvändningssektorn påverkas av särintressen; skriver Mattias Lundblad och  Hans Petersson, SLU, i en replik.
 • Annons
 • Rätt blandad skog växer bättre

  Blandskogar kan ge bättre trädtillväxt, mer biologisk mångfald, mer bär och vilt samt ett rikare friluftsliv. Men det gäller att blanda rätt.
 • Nu stämmer Södra staten

  Södra bistår två markägare med en stämningsansökan riktad mot staten. Bakgrunden är att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras skogsfastighet utanför Åseda i Uppvidinge kommun, utan kompensation.  
 • Annons
 • ”Stoppad inventering riskerar exporten”

  Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.
 • Skogsägare fick rätt mot staten

  Skogsägarna som stämde staten när de hindrades att avverka och nekades ersättning, har fått rätt. Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, enligt en dom i mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.
 • Annons