Här snabbutbildas skogsplantörer

23 april 2020 En intensivutbildning för skogsplantörer drar nu igång. Den första klassen med 25 elever utbildas i skogarna utanför Stockholm.

Här snabbutbildas skogsplantörer

Mer ’än 300 miljoner plantor ska i jorden samtidigt som säsongspersonal från länder utanför EU inte får komma in i Sverige.

Nu startas en utbildning till planterare för personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden, exempelvis nyanlända eller unga med funktionsvarianter. Bland annat ingår tre dagars undervisning i skogarna i Erstavik och Tumba utanför Stockholm. Fler liknande utbildningar är att vänta. 

Deltagarna får bland annat lära sig skogshistorika, planteringsteknik och plantvård. De ges också kunskap om föryngringsmetoder och logistik.  Utbildningen har såväl en teoretisk som praktisk del.

Initiativtagare är Beredskapslyftet som mobiliserar personalresurser till arbetsplatser som är starkt pressade under coronakrisen. Hittills har det handlat om skola, vård och omsorg.  Utbildningssatsningen på skogen som nu görs är  i samarbete med Svensk Skogsservice, Dalslands Skogsskola och förvaltningsbolaget FAM som äger Kopparfors skogar.

”Skogsvården glöms ofta bort i diskussionerna men det är helt avgörande för framtidens skogsindustri och export att inte arbetet eftersätts nu. Med Beredskapslyftet hoppas vi kunna vara med och bidra med vår kunskap från både produktion och utbildning för att hjälpa till att fylla den stora arbetskraftsbrist vi ser just nu på grund av in- och utreseförbud” säger Joakim Gustafsson (bilden) vd för Svensk Skogsservice och Dalslands Skogsskola, i ett pressmeddelande från Beredskapslyftet.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Jessica Nordin ska leda Södras hållbarhetsarbete
SkogenJobb