Här snabbutbildas skogsplantörer

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Pilotklassen för plantörer tillsammans med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Foto: regeringskansliet.
En intensivutbildning för skogsplantörer drar nu igång. Den första klassen med 25 elever utbildas i skogarna utanför Stockholm.

Mer 'än 300 miljoner plantor ska i jorden samtidigt som säsongspersonal från länder utanför EU inte får komma in i Sverige.

Annons
Annons

Nu startas en utbildning till planterare för personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden, exempelvis nyanlända eller unga med funktionsvarianter. Bland annat ingår tre dagars undervisning i skogarna i Erstavik och Tumba utanför Stockholm. Fler liknande utbildningar är att vänta. 

Deltagarna får bland annat lära sig skogshistorika, planteringsteknik och plantvård. De ges också kunskap om föryngringsmetoder och logistik.  Utbildningen har såväl en teoretisk som praktisk del.

Initiativtagare är Beredskapslyftet som mobiliserar personalresurser till arbetsplatser som är starkt pressade under coronakrisen. Hittills har det handlat om skola, vård och omsorg.  Utbildningssatsningen på skogen som nu görs är  i samarbete med Svensk Skogsservice, Dalslands Skogsskola och förvaltningsbolaget FAM som äger Kopparfors skogar.

”Skogsvården glöms ofta bort i diskussionerna men det är helt avgörande för framtidens skogsindustri och export att inte arbetet eftersätts nu. Med Beredskapslyftet hoppas vi kunna vara med och bidra med vår kunskap från både produktion och utbildning för att hjälpa till att fylla den stora arbetskraftsbrist vi ser just nu på grund av in- och utreseförbud" säger Joakim Gustafsson (bilden) vd för Svensk Skogsservice och Dalslands Skogsskola, i ett pressmeddelande från Beredskapslyftet.

 

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons