Här snabbutbildas skogsplantörer

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Pilotklassen för plantörer tillsammans med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark. Foto: regeringskansliet.
En intensivutbildning för skogsplantörer drar nu igång. Den första klassen med 25 elever utbildas i skogarna utanför Stockholm.

Mer 'än 300 miljoner plantor ska i jorden samtidigt som säsongspersonal från länder utanför EU inte får komma in i Sverige.

Annons
Annons

Nu startas en utbildning till planterare för personer som befinner sig långt ifrån arbetsmarknaden, exempelvis nyanlända eller unga med funktionsvarianter. Bland annat ingår tre dagars undervisning i skogarna i Erstavik och Tumba utanför Stockholm. Fler liknande utbildningar är att vänta. 

Deltagarna får bland annat lära sig skogshistorika, planteringsteknik och plantvård. De ges också kunskap om föryngringsmetoder och logistik.  Utbildningen har såväl en teoretisk som praktisk del.

Initiativtagare är Beredskapslyftet som mobiliserar personalresurser till arbetsplatser som är starkt pressade under coronakrisen. Hittills har det handlat om skola, vård och omsorg.  Utbildningssatsningen på skogen som nu görs är  i samarbete med Svensk Skogsservice, Dalslands Skogsskola och förvaltningsbolaget FAM som äger Kopparfors skogar.

”Skogsvården glöms ofta bort i diskussionerna men det är helt avgörande för framtidens skogsindustri och export att inte arbetet eftersätts nu. Med Beredskapslyftet hoppas vi kunna vara med och bidra med vår kunskap från både produktion och utbildning för att hjälpa till att fylla den stora arbetskraftsbrist vi ser just nu på grund av in- och utreseförbud" säger Joakim Gustafsson (bilden) vd för Svensk Skogsservice och Dalslands Skogsskola, i ett pressmeddelande från Beredskapslyftet.

 

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons