Här röjs och bränns för binas skull

15 november 2021 Sveaskog röjer, bränner och blottlägger sandig mark – allt för att vildbin ska trivas.

Här röjs och bränns för binas skull

Det är på fem ställen i Östergötlands skogar som insatserna görs för att gynna bina. På platser som länsstyrelsen valt ut arbetar entreprenörer med röjning och bränning av vegetation som tall, sly, ris och gräs. Öppna, torra grus- och sandytor måste blottläggas för att bina ska kunna kunna bygga sina bon. Intill dem, på flygavstånd, planteras växter. Det behövs blommande pollenväxter som ger mat till avkommorna. Dessutom måste det finnas växter som förser de vuxna bina med nektar som ”flygbränsle”.

Varje år sedan 2013 ses platserna över så att växterna finns kvar men olämplig vegetation tas bort.

Orsaken är binas viktiga roll som pollinerare i naturen. Enligt ett pressmeddelande från Sveaskog är hela 70 procent av världens jordbruksgrödor beroende av pollinering. I Sverige uppgår värdet av pollineringen till minst 900 miljoner kronor. I vårt land finns cirka 300 arter av vildbin och av dem är 30 är rödlistade. Tio berörs av särskilda åtgärdsprogram.

– I och med rationaliseringen av jord- och skogsbruk under 1900-talet har lämpliga livsmiljöer för vildbin minskat kraftigt. Bland annat har många ogödslade ängs- och betesmarker försvunnit och de kvarvarande är ofta isolerade av skogsmark. Bryn och halvöppna marker saknas ofta, landskapet har blivit mer slutet. Många arter riskerar idag att dö ut om inte de viktiga miljöerna skapas och underhålls, säger Louise Åkerstedt som är miljö- och naturvårdsspecialist hos Sveaskog. 

I Östergötlands södra skogsbygd finns lämpliga miljöer i form av stora sandavlagringar samt rester av ett ålderdomligt odlingslandskap. Dessa blomrika marker gynnar inte bara bin utan även andra arter, som fjärilar.

Enligt Länsstyrelsen i Östergötland har rödlistade bin svarat bra på Sveaskogs åtgärder. Exempelvis har guldsandbi återkommit där den tidigare varit försvunnen och populationen är nu den största i Östergötland.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb