Här möts lärare med skogen som klassrum

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Den 29-30 augusti 2019 görs en djupdykning i utomhuspedagogik. Över 350 lärare i klassrum utan tak möts i Jönköping.

Programmering med kottar och hopprep, digitala verktyg utomhus och skolans roll för en social, ekologisk och ekonomiskt hållbar framtid är ämnen som snart genomsyrar Jönköpings skogar.

Annons
Annons

Ute är inne – Sverige största konferens för utomhuspedagogik – slår för sjätte gången upp portarna, denna gång på Elmiamässan i Jönköping.

På plats finns skolledare, pedagoger, landskapsarkitekter och forskare som alla intresserar sig för hur utomhusvistelse och lärande utomhus ytterligare kan stärka barns kunskap och välmående. De samlas för att lära mer och utbyta erfarenheter ur både ett nationellt och internationellt perspektiv. Föreläsningar och över 30 workshops kommer att hållas utomhus.

Temat för årets konferens är utomhuspedagogik och ekosystemtjänster. Bland talarna finns bland andra Carl Johan Sundberg, professor i molekylär och tillämpad arbetsfysiologi vid Karolinska Institutet, som pratar om vinsterna med fysisk aktivitet. Andra talare tar upp hur platsen påverkar lärandet, hur utomhuspedagogik används i utlandet och hur utomhuspedagogiken hänger samman med hållbar utveckling.

Övriga talare är Petter Åkerblom från Sveriges lantbruksuniversitet och Anders Szczepanski från Linköpings universitet samt många fler.

Ute är inne arrangeras vartannat år av nätverket Utenavet. Den här konferensen genomförs i samarbete med Jönköpings kommun.

Om Utenavet: arbetar för att sprida kunskap och inspiration om utomhuspedagogik och naturvägledning. Verkar för att utomhusbaserad undervisning ska ingå som naturlig del i all utbildning.  I nätverket ingår: Friluftsfrämjandet/ I Ur och Skur, Linköpings Universitet, Slu Movium-Alnarp, Skogen i skolan, Lantbrukarnas riksförbund, Naturskoleföreningen, Slu Naturvägledning och Sveriges hembygdsförbund.

Publicerad:
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons