Här minskas sågproduktionen

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Bengt Ek.
Två sågkoncerner minskar produktionen av trävaror i december. Lagernivån hos bygghandeln har ökat, uppger Södra Wood.

Under december kommer Södra Wood att minska produktionen med 60 000 kubikmeter. Efter en exceptionellt stark period för trävarumarknaden minskar efterfrågan, uppger bolaget.

Annons
Annons

Bygghandeln har byggt upp sina lager och försäljningen återgått till en nivå som är något bättre än 2019 men lägre än det ovanligt starka året 2020, enligt ett pressmeddelande från Södra.
– Produktionsjusteringen görs för att balansera produktionen och kundernas behov. Detta är en kortsiktig förändring som kommer gälla under december månad. Inom några månader förväntar vi oss att kundernas lager återgått till normal nivå, och för resten av 2022 bedömer vi att efterfrågan balanserar för full produktion på våra sågverk. Vi ser en fortsatt god efterfrågan i industrin och på våra marknader utanför Europa, säger Peter Jhaveri, affärsområdeschef för Södra Wood.
Även Vida kommer att begränsa produktionen. Deras sågverk kommer att stå still en längre tid under julledigheten.
”Det råder just nu en obalans mellan tillgång och efterfrågan på trävaror i stora delar av världen”, skriver Vida i ett pressmeddelande.
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Norra Skog höjer massavedspriser

  Kategorier: virkesmarknad
  Norra skog höjer priserna på såväl barr- som lövmassaved med 20 kronor kubikmetern.
 • Annons
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Annons
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Annons