Här krävs beredskap för barkborren

9 februari 2023 Skogsägare i mellersta och södra Sverige bör förbereda sig redan nu inför stora, kommande granbarkborreutbrott, råder SLU och Skogsstyrelsen.

Här krävs beredskap för barkborren Foto: Skogsstyrelsen.
Ung åttatandad granbarkborre.

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

Genom att undersöka hur väl granbarkborrarna lyckades med sin förökning i somras kan forskarna få en fingervisning om hur läget ser ut för kommande sommar.

Studien av säsongen 2022 visar att Småland låg kvar på samma höga nivå som tidigare medan barkborrens förökningar minskade i Värmland, Uppland och Västmanland.

Det innebär troligtvis en minskning i sommar, men nivåerna kommer att vara fortsatt höga. Särskilt om vädret blir varmt och torrt. Just detta är den största riskfaktorn för omfattande skador.

– Eftersom skadorna var så stora förra året, och granbarkborrarna fortfarande är väldigt många, får vi räkna med att ett antal miljoner kubikmeter granskog riskerar att dödas även 2023, säger Martin Schroeder, professor på SLU som ansvarar för studien.

Den som haft angrepp på skogen tidigare ligger i riskzonen och bör redan nu förbereda sig på att det kan blir skador, uppmanar Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

För att förebygga skador kan man ta hjälp av Skogsstyrelsens riskkartor. Man bör också så snart som möjligt se över sin mark och upparbeta nedblåsta granar eller toppbrott

Skogsstyrelsen rekommenderar också markägare att göra avverkningsanmälan redan nu för skog som riskerar att angripas till sommaren. Man bör överväga att avverka hela beståndet om det tidigare haft upprepande eller större angrepp.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb