Här kommer Experterna

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
"Tack för tipsen, de gav 28 000 kronor." Ungefär så stod det på kortet som satt i en tårta när den kom till Föreningen Skogens kansli. Avsändaren var en medlem som hade ringt in till kansliet och undrat hur han skulle förhandla nu när grannens virkesköpare hade kört skördaren långt över rågången.

Efter en stunds samtal kände den här medlemmen att han hade på fötterna för att göra upp. Båda parter var trygga i förhandlingen, man skildes som vänner.

Annons
Annons

Sedan Föreningen gick ut med att vi gärna försöker hjälpa till med enkla råd i skogen ringer det regelbundet, eller plingar till i inkorgen. Vi på kansliet och redaktionen har ju stött på en del skogliga problem förr. Men vi är så klart inte experter på allt. Uppriktigt sagt är den största nyttan vi gör att vara bollplank - och framför allt tipsa om vidare kontakter. Det räcker långt, för det visar sig att många där ute saknar ett bollplank och har ett ganska begränsat skogligt kontaktnät. Trots storskaliga insatser från myndigheter, skogsägareföreningar, andra virkesköpare och förvaltare så känner sig många skogsägare rådvilla. Ja, en del tjänstemän och företagare också för den delen.

I SKOGEN drar vi såklart vårt strå till stacken genom att skriva om problem som vi får tips om. Och nu tar vi ett steg till. Det finns många väldigt insatta experter på olika ämnen i svenskt skogsbruk - många av dem hänvisar vi till när någon behöver veta mer. Ingen brukar vägra att ställa upp med sitt bästa råd. Nu knyter vi några av de här experterna närmare till redaktionen (se sidan 14). De har lovat att svara på frågor i tidningen. Om naturvård, skötsel, juridik, eko-nomi och om andra vardagsfrågor. För en fråga är det säkert hundra som undrar. Och tio tusen som är nyfikna på svaret. Så skicka in era knepigaste problem och sätt experterna på prov.

Men glöm inte bort de 7000 andra experterna i föreningen! Gå in på skogen.se och logga in under "Medlemsregistret". Klicka på din del av landet och svep med musen över "knappnålarna" som symboliserar varje medlem. Namnet dyker upp för varje nål och du känner troligen igen en del. Andra kan vara nya bekantskaper. En viktig tanke med Föreningen Skogen har ända sedan starten för 128 år sedan varit att knyta kontakter. Tanken är att medlemskapet ska vara lite som skogsbrukets Läkerol: Du kan alltid inleda ett samtal med "jag såg att du också är med i Föreningen Skogen". Är man det så är man högst sannolikt intresserad av att prata skog. Kartan visar att det finns gott om grannar att prata skog med överallt i landet. Den som bor långt från sin skog kan ha glädje av föreningsvänner både runt bostaden och runt fastigheten.

Så nu har du dina gamla skogskontakter, du har SKOGENs experter i det här numret och återkommer i tidningen. Du har kanske någon nyfunnen vän i medlemsregistret. Nästa steg är att själv bjuda andra på dina egna skogskunskaper. Både andra skogsbrukare och den där allmänheten som vi alla tycker borde fatta lite mer av vad vi håller på med. Hur vi tillsammans ska lyckas med det kommer föreningen jobba mer med framöver.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

 

SKOGEN 4/10

Publicerad:
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons