Här kan du sälja lärk

16 augusti 2023 De senaste åren har fler svenska skogsägare satsat på lärk, men den svenska industrins intresse för virket är alltjämt svalt. Polsk vana vid trädslaget kan vara en lösning.

Här kan du sälja lärk

Intresset för lärk har ökat de senaste åren. Inte minst var det många skogsägare som efter stormarna Gudrun och Per i Götaland valde att plantera en del hybridlärk. Lärk rekommenderas av Skogsstyrelsen till skogsägare som vill öka sin virkesproduktion, eftersom omloppstiden är kortare än för gran och tall. 

Men trots att det finns lärk som börjar bli mogen att avverka som timmer finns än så länge få köpare och priset är ofta lågt. En anledning som förs fram ibland annat ett examensarbete vid SLU är att det trots allt finns för lite lärk i Sverige för att råvaruflödet till industri ska vara tillräckligt stabilt. 

Det svala intresset är något som skogsägare fått erfara, men det finns de som ser exportmöjligheter. 

– Vi har exporterat lärktimmer till Kina till dubbla priset och gjort riktigt goda affärer, säger Mats Toftner som är rådgivare på Hushållningssällskapet i Skåne.  

När polska virkesköpare kom till Sverige, i ett besök organiserat av den digitala marknadsplatsen Virkesbörsen, märktes också ett intresse för lärk. En av dem var Piotr Zaleski från företaget Delta Gartenholz som förbrukar 70 000 kubikmeter per år och planerar att expandera. 

– Men vi har svårt att få ihop timmer. Vi letar efter tall, gran och lärk. Vi tycker lärk är intressant och har flera produkter i lärk, säger Piotr Zaleski. 

Bland produkterna från Delta Gartenholz finns staket, pergolor, vedskjul och gungställningar och till dessa finns stor efterfrågan på lärk. Virket passar bra utomhus, eftersom kärnveden är rötbeständig. 

– Det är stor efterfrågan på lärk i Centraleuropa för utomhusbruk, säger Piotr Zaleski. 

En annan deltagare på resan var Piotr Mrozowicz som för snart 30 år sedan grundade företaget Scandpol som tillverkar lastpallar. Företagets sajt är bara på polska, men själv har han lärt sig en del svenska. Han är också intresserad av lärk till sina produkter. 

– Det är lätt att sälja lärk på den polska virkesmarknaden, konstaterar Piotr Mrozowicz. 

Detta är ett smakprov ur SKOGEN 6-7/2023

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb