Här införs höjda virkespriser och gallringspremie

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Södra höjer priserna på flera virkessortiment samt inför en tillfällig gallringspremie.
Sågverken går för fullt för att möta efterfrågan på träprodukter. Det stora råvarubehovet gör att Södra, med start idag, ger skogsägaren bättre betalt för virket. Dessutom vill man uppmuntra till skogsskötsel genom att införa en gallringspremie som gäller till och med sista juni.

 

Annons
Annons

I en kommentar gläds Södra över läget på virkesmarknaden men reserverar sig samtidgt för den globala konjunkturens utveckling. Pandemin gör den svår att bedöma, menar man. Och även här hemma finns osäkerhetsfaktorer.
– Det är en spännande utveckling av virkesmarknaden. Det är glädjande att efterfrågan på skogens produkter fortsätter att utvecklas positivt. På kortare sikt ska vi däremot fortsatt vara observanta och fokusera på hur granbarkborreangreppen kommer att utveckla sig under våren och sommaren, säger Olof Hansson, affärsområdeschef för Södra Skog, i ett pressmeddelande.
 
Följande höjningar införs hos Södra (per kubikmeter fub):
30 kronor: Normaltimmer av tall och gran. 
25 kronor: Klentimmer, kubb, barr- och lövmassaved. Även som gallringspremie fram till och med 30 juni.
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Norra Skog höjer massavedspriser

  Kategorier: virkesmarknad
  Norra skog höjer priserna på såväl barr- som lövmassaved med 20 kronor kubikmetern.
 • Annons
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Annons
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Annons