Här är Terri generation tre 

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Terri har utvecklat ett eget drivsystem som ersätter diffspärr och som ska ge bättre dragförmåga i till exempel brant terräng och mjuk mark. 
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Maskintillverkaren Terri uppdaterar sina små skogsmaskiner. Den nya Terri 3-serien omfattar som tidigare en skördare, en skotare och en kombimodell och jämfört med föregångarna har de bland annat fått ny motor, 24-volts elsystem, större dieseltank och ny dator med uppdaterad mjukvara.  

Men den stora nyheten som tillverkaren vill lyfta fram är dess egen innovation kallad Terri Automatic Wheel System eller Terri AWS. 

– Den ersätter den klassiska diffspärren och ger föraren en mängd mervärden. Funktionen, att hjulet med bäst grepp får mer kraft, är densamma, men här sker det helautomatiskt, vilket gör att föraren inte själv behöver avgöra om eller när den ska kopplas in, säger Terris vd Hans Johansson i ett pressmeddelande. 

Fördelarna märks enligt företaget främst i brant terräng och på mark med dålig bärighet. 

– Det är en helautomatisk lösning som säkerställer optimal dragförmåga, oavsett terräng. Jämfört med tidigare teknik är Terri AWS mer distinkt och ger mer effekt ut i varje hjul, säger Hans Johansson som kallar Terri 3 ”vår bästa maskin någonsin”. 

Den nya motorn är en 3,6-liters Cat med intercooler och den ger 55,4 kilowatt. Även hydraulsystemet är nytt.  

Flera av nyheterna rör också förarmiljön. 

– Tack vare att hela maskinen tillverkas på plats i vår egen fabrik har vi kunnat satsa på en helt ny design. Hytten är lika stor och luftig som tidigare, men har en uppdaterad förarmiljö som ger en rad förbättringar, säger Hans Johansson. 

Bland annat ska hytten ha blivit rymligare och fått bättre ventilation och belysning, nya instrument och ny ljudanläggning. 

Nyligen meddelades för övrigt att Alfing i Älmhult som äger Terri såldes till Jönköpingsbaserade Inev. Organisatoriskt innebar ägarbytet inga förändringar. 

 

UR SKOGEN 5/2021

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons