Här är Terri generation tre 

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Terri har utvecklat ett eget drivsystem som ersätter diffspärr och som ska ge bättre dragförmåga i till exempel brant terräng och mjuk mark. 
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Maskintillverkaren Terri uppdaterar sina små skogsmaskiner. Den nya Terri 3-serien omfattar som tidigare en skördare, en skotare och en kombimodell och jämfört med föregångarna har de bland annat fått ny motor, 24-volts elsystem, större dieseltank och ny dator med uppdaterad mjukvara.  

Men den stora nyheten som tillverkaren vill lyfta fram är dess egen innovation kallad Terri Automatic Wheel System eller Terri AWS. 

– Den ersätter den klassiska diffspärren och ger föraren en mängd mervärden. Funktionen, att hjulet med bäst grepp får mer kraft, är densamma, men här sker det helautomatiskt, vilket gör att föraren inte själv behöver avgöra om eller när den ska kopplas in, säger Terris vd Hans Johansson i ett pressmeddelande. 

Fördelarna märks enligt företaget främst i brant terräng och på mark med dålig bärighet. 

– Det är en helautomatisk lösning som säkerställer optimal dragförmåga, oavsett terräng. Jämfört med tidigare teknik är Terri AWS mer distinkt och ger mer effekt ut i varje hjul, säger Hans Johansson som kallar Terri 3 ”vår bästa maskin någonsin”. 

Den nya motorn är en 3,6-liters Cat med intercooler och den ger 55,4 kilowatt. Även hydraulsystemet är nytt.  

Flera av nyheterna rör också förarmiljön. 

– Tack vare att hela maskinen tillverkas på plats i vår egen fabrik har vi kunnat satsa på en helt ny design. Hytten är lika stor och luftig som tidigare, men har en uppdaterad förarmiljö som ger en rad förbättringar, säger Hans Johansson. 

Bland annat ska hytten ha blivit rymligare och fått bättre ventilation och belysning, nya instrument och ny ljudanläggning. 

Nyligen meddelades för övrigt att Alfing i Älmhult som äger Terri såldes till Jönköpingsbaserade Inev. Organisatoriskt innebar ägarbytet inga förändringar. 

 

UR SKOGEN 5/2021

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Så stort är hyggesfritt skogsbruk

  För första gången har Skogsstyrelsen tagit fram statistik över hyggesfritt skogsbruk. Den visat att det bedrevs på 644 000 hektar förra året.
 • Annons
 • ”Låt oss jobba tillsammans för frivilligt skydd”

  Norra Skog vill att politiker och myndigheter ska jobba tillsammans med skogsägarföreningarna för att hitta vägar att skydda skog på frivillig väg. Vi kan lära av Norge, anser de.
 • Större areal anmäld för avverkning i år

  Den totala arealen som anmäldes för avverkning under årets första åtta månader var 8 procent större än under samma period förra året.
 • Annons
 • Brett om biodiversitet i ny bok

  Kategorier: biologisk mångfald, SLU
  En ny antologi från SLU visar vad som ryms inom det breda begreppet biologisk mångfald – och ger förslag på  lösningar för att bevara den.
 • "Sverige behöver en hjortskadeinventering” 

  Kategorier: viltbetesskador, Kronhjort
  Skador orsakade av hjort är ett välkänt problem i Götaland, men även i norr drabbas allt fler skogsägare. Främst av en växande kronhjortsstam. Hur illa det är vet ingen – det finns ingen nationell kartläggning. 
 • Annons