Här är mitt ton-träd. Var är ditt?

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Skog och klimat
FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. Koldioxid är inte så dumt alltid. Ett ton har blivit mikroskopiska byggklotsar till den här aspen. Koldioxiden är borta ur atmosfären och har blivit ett nyttigt träd. Har du ett eget ton-träd som du odlat? Eller tusentals? Visa upp dem!

Ett träd som är sisådär 40 centimeter i diameter och normalhögt för sin grovlek  håller ungefär en kubikmeter i stammen. Och binder omkring ett ton koldioxid. (Eller rättare sagt kolet från ett ton - syret släpps ju tillbaka till luften.) Mängden kol som trädet binder varierar förstås lite med trädslag, om man räknar med rot och grenar och så vidare. Men ungefär. Det tänker jag ibland när jag tittar på mina träd.

Annons
Annons

I den här aspen bor det fåglar och en massa små liv som jag inte kan se, men som spetten ser på med god aptit. Därför får det stå kvar och lagra sitt kol tills trädet dör. Sedan får det sakta ruttna. Andra träd, björkar, tallar, granar, blir brasved, och när jag sålde en liten gallring blev de fina skogsprodukter. En kubikmeter därifrån ersätter uppåt 500 kilo koldioxid från olja. Och samtidigt växer de kvarlämnade träden på sig och binder mer koldioxid, skapar mer skogsprodukter som ersätter mer olja.

När jag når runt trädet och kan knäppa händerna vet jag att här står det kol från ett helt ton koldioxid.

Hellre här än i luften.

Har du gett något av dina självodlade tonträd en kram någon gång? Lägg gärna upp en bild på vår Facebooksida!

(Förresten: Om du vill räkna ut hur stor stamvolym ditt träd har kan du lätt få svar på den fantastiska digitala skogsgrådgivaren Kunskap Direkt. Och en kubik stamved ger ett ton bunden koldioxid.)

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons