Hans-Olof varierar och maximerar

5 juni 2020 Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.

Hans-Olof varierar och maximerar

Att ha varit skogsinspektor för Södra med olika arbetsuppgifter under flera ­decennier ger möjligheter: Man kan hålla utkik efter de bästa plantorna, man får idéer från olika håll och man vågar försöka.

Hans-Olof MattssonHans-Olof MattssonHans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby, Blekinge, klängde kott med sin morfar när han var tre år och har skött och ägt sin skog på 150 hektar i olika släktkonstellationer under i stort sett hela sitt liv. 

Här finns nu ungefär 25 procent tall, 55 procent gran och 20 procent löv, varav 15 procent är ädellöv.
– Jag har en avdelning med planterad björk och när den huggs ner ska jag sätta poppel, berättar han.

På en annan prövar han hybridlärk. Där är marken ganska torr och mager. Hans-Olof gjorde ingen markberedning men har gallrat två gånger. Han tror på elva-tolv kubikmeter per hektar och år i tillväxt. 
– Om jag inte räknar så mycket annars, så räknar jag i alla fall på tillväxten, säger han. Vi vet inte så ­mycket om avsättningen för lärk, men på medelmarker till torrare marker är den duktig på att producera.

Under sina yrkesverksamma år brukade Hans-Olof sköta skogen på helgerna. Som pensionär har han mer tid.

Läs hela artikeln i SKOGEN 5/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb