Hans-Olof varierar och maximerar

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog
Granen planterades 1963 och Hans-Olofs mamma var noga att det skulle rensas från gräs och björnbär runt plantorna. Nu är det anmält för slutavverkning.
Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.

Att ha varit skogsinspektor för Södra med olika arbetsuppgifter under flera ­decennier ger möjligheter: Man kan hålla utkik efter de bästa plantorna, man får idéer från olika håll och man vågar försöka.

Annons
Annons

Hans-Olof MattssonHans-Olof MattssonHans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby, Blekinge, klängde kott med sin morfar när han var tre år och har skött och ägt sin skog på 150 hektar i olika släktkonstellationer under i stort sett hela sitt liv. 

Här finns nu ungefär 25 procent tall, 55 procent gran och 20 procent löv, varav 15 procent är ädellöv.
– Jag har en avdelning med planterad björk och när den huggs ner ska jag sätta poppel, berättar han.

På en annan prövar han hybridlärk. Där är marken ganska torr och mager. Hans-Olof gjorde ingen markberedning men har gallrat två gånger. Han tror på elva-tolv kubikmeter per hektar och år i tillväxt. 
– Om jag inte räknar så mycket annars, så räknar jag i alla fall på tillväxten, säger han. Vi vet inte så ­mycket om avsättningen för lärk, men på medelmarker till torrare marker är den duktig på att producera.

Under sina yrkesverksamma år brukade Hans-Olof sköta skogen på helgerna. Som pensionär har han mer tid.

Läs hela artikeln i SKOGEN 5/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons