Han vill starta ideell brandkår

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det var rörande att se hur vanligt folk i gummistövlar försökte ­hjälpa varandra och sprang omkring med grenar i händerna för att släcka lågorna, säger Kenneth Pellas som anser att du behövs en brandkår med större vattenkapacitet än dagens.

Skogsbränderna 2014 och 2018 gjorde Kenneth Pellas illa berörd. Han slogs av bristen på kommunikation och materiel och nu vill han starta en ideell brandkår. Målet är en maskinpark med fordon vars vattenkapacitet överstiger dem som används i dag.

Annons
Annons

– Att transportera vatten är en av nyckelfrågorna. Vår tanke är att köpa in mobila stora vattentankar på 40 kubik och brandbilar med takmonterade vattenkanoner.
Sådana finns ute i Europa men inte i Sverige.
– Jag var själv delaktig i släckningen av en markbrand i Örebro som hotade villabebyggelse. Det var rörande att se hur vanligt folk i gummi­stövlar försökte hjälpa varandra och sprang omkring med grenar i händerna för att släcka lågorna.

Därför vill han att frivilligkåren Svea Civil (sveacivil.se) ska kunna bistå med vattentransporter, säkra vägar och fastigheter samt hjälpa till med eftersläckning.
– Jag har bland annat hört mig för hos pensionerade brandmän om de kan tänka sig att jobba ideellt. Och jag hoppas på sponsring från näringslivet så att vi kan köpa in maskiner.

Tanken är inte att Svea Civil ska ersätta räddningstjänsten, poängterar han.
–  Vi ska stödja dem och jobba i samråd med MSB och försäkringsbolag. Vi ska finnas där och hjälpa skogsägaren med eftersläckning när räddningstjänsten måste vidare.
Centrum för verksamheten ska vara i Örebro, på sikt med en depå i Jämtland.
– Från Örebro når vi större delen av landet inom fyra till fem timmar.
– Vi jobbar för fullt för att hitta finansiärer, säger han.

Själv har Kenneth Pellas ingen yrkesmässig koppling till vare sig brandbekämpning eller skog. Han har ett eget konsultföretag inom klädsektorn. Han säger att han helt enkelt drivs av en önskan att hjälpa och har hittat fler entreprenörer som har en vilja att göra något.
– Jag är kanske lite old school, men min farmor lärde mig som barn att man ska hjälpa andra när tillfälle ges. Kanske fler vill hjälpa till?

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 6-7/2019

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Blommande gran

  Efterlängtat blomår bär frö

  FÖRYNGRING. Skogsbruket ­gläder sig åt blomning i frö­plantagerna. Tack vare förra årets varma sommar var förutsättningarna goda i år. Nu ­samlas frön in efter flera års brist och höga prisnivåer.
 • Annons
 • Jan Hedberg

  ”Lär av Kanada – såga mer skadat timmer”

  SKADOR. I Kanada har sågverken lärt sig ta hand om insekts­skadat virke. Det kan Sverige ta efter, anser Jan Hedberg som har god kännedom om nordamerikanskt skogsbruk. Men svenska företag säger att marknaden för skadat timmer är för liten.
 • Gert Adolfson

  ”Biometrias styrelse ­behöver fler renodlade ­säljare”

  PARTER. Biometrias styrelse ska representera både säljare och köpare på virkesmarkanden – men de renodlade säljarna är underrepresenterade, anser Svenska kyrkan. Nu är en liten förändring i alla fall på gång.
 • Annons
 • Arbete med röjsåg

  Det är verktygen som ska jobba

  MOTORMANUELLT. Kristina Lagerstedt är ergonom och arbetsmiljöspecialist på ­företaget Avonova i Växjö som erbjuder företagshälsovård. Kristina möter bland annat kundföretag inom skogsvård. 
 • Kroppen är din bästa skogsmaskin

  MASKINFÖRARE. Det är ett segt och envist arbete att förbättra arbetsmiljön i skogen, oavsett om du gör det för andra eller för dig själv. Men det lönar sig. Och små förändringar kan i längden göra stor skillnad.
 • Annons