Han vill starta ideell brandkår

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det var rörande att se hur vanligt folk i gummistövlar försökte ­hjälpa varandra och sprang omkring med grenar i händerna för att släcka lågorna, säger Kenneth Pellas som anser att du behövs en brandkår med större vattenkapacitet än dagens.

Skogsbränderna 2014 och 2018 gjorde Kenneth Pellas illa berörd. Han slogs av bristen på kommunikation och materiel och nu vill han starta en ideell brandkår. Målet är en maskinpark med fordon vars vattenkapacitet överstiger dem som används i dag.

Annons
Annons

– Att transportera vatten är en av nyckelfrågorna. Vår tanke är att köpa in mobila stora vattentankar på 40 kubik och brandbilar med takmonterade vattenkanoner.
Sådana finns ute i Europa men inte i Sverige.
– Jag var själv delaktig i släckningen av en markbrand i Örebro som hotade villabebyggelse. Det var rörande att se hur vanligt folk i gummi­stövlar försökte hjälpa varandra och sprang omkring med grenar i händerna för att släcka lågorna.

Därför vill han att frivilligkåren Svea Civil (sveacivil.se) ska kunna bistå med vattentransporter, säkra vägar och fastigheter samt hjälpa till med eftersläckning.
– Jag har bland annat hört mig för hos pensionerade brandmän om de kan tänka sig att jobba ideellt. Och jag hoppas på sponsring från näringslivet så att vi kan köpa in maskiner.

Tanken är inte att Svea Civil ska ersätta räddningstjänsten, poängterar han.
–  Vi ska stödja dem och jobba i samråd med MSB och försäkringsbolag. Vi ska finnas där och hjälpa skogsägaren med eftersläckning när räddningstjänsten måste vidare.
Centrum för verksamheten ska vara i Örebro, på sikt med en depå i Jämtland.
– Från Örebro når vi större delen av landet inom fyra till fem timmar.
– Vi jobbar för fullt för att hitta finansiärer, säger han.

Själv har Kenneth Pellas ingen yrkesmässig koppling till vare sig brandbekämpning eller skog. Han har ett eget konsultföretag inom klädsektorn. Han säger att han helt enkelt drivs av en önskan att hjälpa och har hittat fler entreprenörer som har en vilja att göra något.
– Jag är kanske lite old school, men min farmor lärde mig som barn att man ska hjälpa andra när tillfälle ges. Kanske fler vill hjälpa till?

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 6-7/2019

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Staten kan inte göra markägaren till motståndare”

  Centern föreslog nyligen att åldersgränsen för slutavverkning ska slopas. Det blev en tydlig markör för hur långt ifrån Miljöpartiet de står. Här förklarar Centern varför de anser att det behövs regellättnader, inte minst för att naturvården ska fungera.
 • Annons
 • "Varför är det så tyst om intensivodling?"

  Kategorier: debatt, Altinget
  Varför är det så tyst om intensivodling i kombination med ökade avsättningar för biologisk mångfald? Det undrar Nippe Hylander, Staffan Laestadius och Sten B Nilsson i en debattartikel i Altinget
 • ”Absurt tillåta skövling av skogar med fridlysta arter"

   I dag är det förbjudet för en individ att plocka fridlysta arter samtidigt som samma skogar får skövlas. Dessutom besöker myndigheterna endast fem procent av skogarna före avverkning. Det är absurt, anser Miljöpartiet.
 • Annons
 • Två män i sågskyddskläder ser på när träd fälls

  Naturvårdsgallring kan gynna mångfalden

  FORSKNING. Biobränsleuttag kan kombineras med naturvård. Ekprojektet har forskat kring naturvårdsgallring i ekrik blandskog i snart 20 år och visar att metoden kan gynna mångfalden.
 • Virkesstudion #18: ”Konkurrensutsätt virket”

  I det senaste avsnittet av Virkesstudion analyserar Carl Johan Moberg och Per Hedberg vilka effekter granbarkborren kommer att få på virkesmarknaden.
 • Annons