Han räddar lav med häftapparat och metrev

Bild för Teresia Borgman Written by Teresia Borgman On the
Lunglav på trädstam
Lunglav (Lobaria pulmonaria), räddad av metrev. Foto: Teresia Borgman
NATURVÅRD Flytta hotade arter? Inga problem, enligt Thomas Gustafsson i Värnamo, före detta skogstjänsteman, som flyttat både lavar och mossor utan större svårighet.

Den rödlistade lunglaven på bilden satte han fast på en 40-50-årig lönn genom att slå en metrev omkring stammen. Nu har den spridit sig rejält. Han har även häftat fast bitar av lavar med häftapparat och fått det att fungera.
– Jag ville se om det överhuvudtaget ­skulle lyckas. Gör man det på rätt substrat och i rätt miljö så lyckas det ofta, blir ­Thomas slutsats av experimentet. 

Annons
Annons

Även om lönnen i det här fallet inte var särskilt gammal fungerade det ändå bra, vilket är kontroversiellt, enligt Thomas.

Är det verkligen okej att flytta arter?
– Man ska inte plocka lavar från träden, utan måste ta bitar från ställen där de ramlat ner. Både hackspettar och vinden kan göra att de trillar ned.  Jag tog en liten bit som jag hittade i tjänsten som ramlat ner och som annars skulle varit förbrukad, säger han.

Han poängterar att den som ger sig i kast med det här bör vara kunnig på området, känna till ekologin och helst ha ett högre syfte med det hela. 
– I vissa biologkretsar är det inte comme-il-faut att styra naturen på det här sättet. Men om vissa riktigt känsliga arter slutar att finnas på en plats är det bra att vi har kunskap om hur de kan flyttas, avslutar Thomas Gustafsson.

SKOGEN 6-7/2017

 

Publicerad:
Bild för Teresia Borgman
Teresia Borgman
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Annons
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Annons
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Annons