Han gjorde störst avtryck

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skogsförvaltare Anders Pettersson. Foto: Gunnar Andersson, Land Skogsbruk.
Anders Pettersson engagemang för fjällnära skogsägare gör att han toppar Land Lantbruks lista över de 50 personer som gjort störst avtryck inom de gröna näringarna under 2020. 
Personerna på listan har trots den massiva bevakningen av coronapandemin lyckats få uppmärksamhet för de gröna näringarnas frågor, skriver LRF Media i ett pressmeddelande.
I topp på listan står alltså Anders Pettersson som länge och intensivt drivit frågan om ersättning till fjällnära skogsägare. Han är sedan 25 år skogsförvaltare åt Tärna-Stensele och Sorsele Övre Allmänningar och är näringspolitisk talesperson för samtliga allmänningar i Västerbotten.
Han står bakom fyra av de fem mål där skogsägare har stämt staten på ersättning när de nekats avverkning i fjällnära skog. Totalt berör Mark- och miljööverdomstolens dom, som ger markägare rätt till ersättning, drygt 3000 skogsägare.
 
"OERHÖRT PROVOCERANDE"
– Det är ju oerhört provocerande när staten ifrågasätter något som är så självklart. Jag menar skogen är ju något som folk här levt av väldigt länge, men helt plötsligt menar staten att det vi har huggit här är något annat än skog, säger Anders Pettersson.
Men även efter att dom fallit i högsta instans har ärendet levt vidare. Inte minst genom Anders Petterssons avverkningsanmälningar av 8000 hektar skog som gjorde att Skogsstyrelsen tvingades att ansöka om extra budgetanslag för nästa år, skriver LRF Media.
På årets lista över personer som gjort störst avtryck återfinns också namn som skogsindustriföretagaren Karl Hedin, mjölkbonden Morgan Dahlgren och Nobelpristagarna Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna. 
 
 
.

 

Annons
Annons

 

Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons