Han får naturskyddspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Leif Öster har fått Naturskyddsföreningen i Dalarnas årliga miljöpris. Han får priset för sitt arbete med ekoturism och hyggesfritt skogsbruk på de egna markerna.

I helgen belönades Leif Öster med Naturskyddsföreningen Dalarnas årliga miljöpris, en så kallad lyckospark. Det skriver Ekoturismföreningen i sitt nyhetsbrev.

Annons
Annons

Mattias Ahlstedt, ordförande för Naturskyddsföreningen Dalarna, motiverade valet av pristagare.

- Vi vill uppmuntra ett mångbruk av skogen, och då är mer natur- och ekoturism något som vi särskilt gillar. När en turismföretagare och tillika skogsägare dessutom väljer att testa och utveckla ett hyggesfritt skogsbruk på de egna markerna tycker vi att det ska belönas.

- Efter vårt val har vi dessutom förstått att Leif Öster är en engagerad föreläsare och debattör för nya alternativa skogsbruksmetoder. En entusiast som syns och hörs på konferenser, med inlägg i stora dagstidningar och med personliga krönikor. Det gjorde ju inte vårt val sämre, sa Mattias Ahlstedt

- Naturskyddsföreningen pratar om biologisk mångfald. Jag pratar om skogsägarens ekonomi, men vi kommer till samma slutsats. Den gamla skogen är värdefull där den står. Turismen är också en viktig exportvara och turister tycker inte om hyggen, kommenterade Leif Öster.

Publicerad:
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Annons
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Annons