Han får ärofyllt skogspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Clas Fries
Mycket tack vare Clas Fries finns dock nu den moderna, stora skogsskötselläroboken.
Clas Fries tilldelas Guldkvisten för att ha säkerställt att många års skogsforskning och tusentals forskares insatser når skogsanställda och intresserade familjeskogsbrukare. Tack vare honom har vi nu den moderna, stora skogsskötselläroboken, Skogsskötselserien.

Det brukar sägas att det tar tio år innan skogsforskning får brett genomslag i det praktiska skogsbrukandet. Efter 100 års forskning och tusentals forskares insatser är det en utmaning att omvandla dagens samlade forskningsresultat till tillämpad kunskap och användbara råd. Länge stod Sverige utan en encyklopedi i skogsskötsel.

Mycket tack vare Clas Fries finns dock nu den moderna, stora skogsskötselläroboken, Skogsskötselserien. En lärobok tillgänglig gratis på nätet för tusentals skogsanställda och intresserade familjeskogsbrukare.

Clas har initierat stora delar av arbetet, ordnat finansiering, utvecklat struktur, lirkat fram texter och bilder från egensinniga forskare och sett till att kunskapen knutits ihop där forskningen lämnat luckor.

Skogsskötselserien är bara en av Claes många insatser för att sprida forskningen till praktikens folk. Hans arbete bygger på förmåga att hantera människor lika väl som kunskaper och på ett tålamod som kanske bara en skogsbrukare kan uppbåda.

Clas Fries har gjort en avgörande insats för att få ut moderna skogsskötselkunskaper i praktiken, så att skogsbruket kan leverera virke och många andra skogliga värden från ett hållbart skogsbruk.

Föreningen Skogens styrelse delar årligen ut tre stycken Guldkvistar till personer som på det nationella planet gjort värdefulla insatser för skog och skogsbruk i enlighet med Föreningen Skogens ändamål och inriktning ("aktivt och ansvarsfullt brukande och nyttjande av skogen"). Priset består av en nål, modell större samt diplom.
 

Annons
Annons

Publicerad:
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons