Han får årets skogspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Karin Lepikko.
Göran Örlander är årets mottagare av Greve Carl Bernadottes Skogspris. 
Priset delas sedan 1952 ut årligen av Föreningen Skogen till en person som gjort det svenska skogsbruket utomordentliga tjänster.
”Göran är en av de sällsynta ledfyrar i skogsbruket som fullt ut kombinerar akademiskt snille med djupa praktiska insikter. Han gör det inte bara i familjens skog utan i hela Sveriges. Genom hela sin karriär, från uppdrag på Lantbruksuniversitetet, Skogsstyrelsen, Södra skogsägarna och Skogforsk, har han fått Sverige att sköta skogen mer och klokare”, säger Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare.
 
 
"LEDSAGAT OSS ALLA"
 
I motiveringen står det bland annat: Genom Bryssels strider, ut ur älgbetade ungskogar och stormars brötar, fram på förädlade planteringar och smarta röjningar. Under årtionden har han ledsagat oss alla – från Smålands bönder till EU:s kommissionärer.”
”Utan Görans insatser som folkbildare och opinionsbildare, utan hans ledarskap inom skogsskötsel, forskning och politik hade Sveriges skogar inte varit så kunnigt vårdade och klokt styrda som vi nu till stor del tackar Göran Örlander för”, säger Bengt Ek i ett pressmeddelande från Föreningen Skogen.
Årets pristagare offentliggörs normalt i samband med Skogsnäringsveckan. På grund av den pågående pandemin har den sedvanliga prisutdelningen, som brukar genomföras av föreningens beskyddare kung Carl XVI Gustaf, flyttats till år 2021. Priset består av en medalj och ett penningbelopp.
 
I SKOGEN 8/2020 som skickas ut till prenumeranterna under denna vecka kan du läsa en utförlig intervju med Göran Örlander. Från och med torsdag kan du också köpa det nya numret som digitalt lösnummer med hjälp av appen ”Tidningen SKOGEN” som finns i Google Play och App Store. Läs mer här. https://www.skogen.se/SKOGENsapp
 
 

Om Föreningen Skogen: En ideell och obunden förening för människor som förenas av viljan att ta vara mer på skogens alla värden. Många av v de 7 500 medlemmarna är skogsägare eller arbetar på andra sätt med skogsbruk eller skogens produkter. Varje år uppmärksammar föreningen personer som gjort värdefulla insatser för skogarna.

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons