Han får årets skogspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Karin Lepikko.
Göran Örlander är årets mottagare av Greve Carl Bernadottes Skogspris. 
Priset delas sedan 1952 ut årligen av Föreningen Skogen till en person som gjort det svenska skogsbruket utomordentliga tjänster.
”Göran är en av de sällsynta ledfyrar i skogsbruket som fullt ut kombinerar akademiskt snille med djupa praktiska insikter. Han gör det inte bara i familjens skog utan i hela Sveriges. Genom hela sin karriär, från uppdrag på Lantbruksuniversitetet, Skogsstyrelsen, Södra skogsägarna och Skogforsk, har han fått Sverige att sköta skogen mer och klokare”, säger Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare.
 
 
"LEDSAGAT OSS ALLA"
 
I motiveringen står det bland annat: Genom Bryssels strider, ut ur älgbetade ungskogar och stormars brötar, fram på förädlade planteringar och smarta röjningar. Under årtionden har han ledsagat oss alla – från Smålands bönder till EU:s kommissionärer.”
”Utan Görans insatser som folkbildare och opinionsbildare, utan hans ledarskap inom skogsskötsel, forskning och politik hade Sveriges skogar inte varit så kunnigt vårdade och klokt styrda som vi nu till stor del tackar Göran Örlander för”, säger Bengt Ek i ett pressmeddelande från Föreningen Skogen.
Årets pristagare offentliggörs normalt i samband med Skogsnäringsveckan. På grund av den pågående pandemin har den sedvanliga prisutdelningen, som brukar genomföras av föreningens beskyddare kung Carl XVI Gustaf, flyttats till år 2021. Priset består av en medalj och ett penningbelopp.
 
I SKOGEN 8/2020 som skickas ut till prenumeranterna under denna vecka kan du läsa en utförlig intervju med Göran Örlander. Från och med torsdag kan du också köpa det nya numret som digitalt lösnummer med hjälp av appen ”Tidningen SKOGEN” som finns i Google Play och App Store. Läs mer här. https://www.skogen.se/SKOGENsapp
 
 

Om Föreningen Skogen: En ideell och obunden förening för människor som förenas av viljan att ta vara mer på skogens alla värden. Många av v de 7 500 medlemmarna är skogsägare eller arbetar på andra sätt med skogsbruk eller skogens produkter. Varje år uppmärksammar föreningen personer som gjort värdefulla insatser för skogarna.

Publicerad:
 • Skogspodden tar sikte på kvalitetsproduktion

  I avsnitt 73 gör Skogspodden en grundlig genomgång av produktion av kvalitetstimmer.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  50  sätt  att  lämna  sin  älskade

  När ska man sälja ett bestånd? Om en familje­skogsbrukare kastar ut frågan tror jag att hon eller han i nio fall av tio får som första spontana svar: När virkespriset är på topp.
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons