Han får årets skogspris

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Karin Lepikko.
Göran Örlander är årets mottagare av Greve Carl Bernadottes Skogspris. 
Priset delas sedan 1952 ut årligen av Föreningen Skogen till en person som gjort det svenska skogsbruket utomordentliga tjänster.
”Göran är en av de sällsynta ledfyrar i skogsbruket som fullt ut kombinerar akademiskt snille med djupa praktiska insikter. Han gör det inte bara i familjens skog utan i hela Sveriges. Genom hela sin karriär, från uppdrag på Lantbruksuniversitetet, Skogsstyrelsen, Södra skogsägarna och Skogforsk, har han fått Sverige att sköta skogen mer och klokare”, säger Bengt Ek, Föreningen Skogens generalsekreterare.
 
 
"LEDSAGAT OSS ALLA"
 
I motiveringen står det bland annat: Genom Bryssels strider, ut ur älgbetade ungskogar och stormars brötar, fram på förädlade planteringar och smarta röjningar. Under årtionden har han ledsagat oss alla – från Smålands bönder till EU:s kommissionärer.”
”Utan Görans insatser som folkbildare och opinionsbildare, utan hans ledarskap inom skogsskötsel, forskning och politik hade Sveriges skogar inte varit så kunnigt vårdade och klokt styrda som vi nu till stor del tackar Göran Örlander för”, säger Bengt Ek i ett pressmeddelande från Föreningen Skogen.
Årets pristagare offentliggörs normalt i samband med Skogsnäringsveckan. På grund av den pågående pandemin har den sedvanliga prisutdelningen, som brukar genomföras av föreningens beskyddare kung Carl XVI Gustaf, flyttats till år 2021. Priset består av en medalj och ett penningbelopp.
 
I SKOGEN 8/2020 som skickas ut till prenumeranterna under denna vecka kan du läsa en utförlig intervju med Göran Örlander. Från och med torsdag kan du också köpa det nya numret som digitalt lösnummer med hjälp av appen ”Tidningen SKOGEN” som finns i Google Play och App Store. Läs mer här. https://www.skogen.se/SKOGENsapp
 
 

Om Föreningen Skogen: En ideell och obunden förening för människor som förenas av viljan att ta vara mer på skogens alla värden. Många av v de 7 500 medlemmarna är skogsägare eller arbetar på andra sätt med skogsbruk eller skogens produkter. Varje år uppmärksammar föreningen personer som gjort värdefulla insatser för skogarna.

Publicerad:
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons