Den nya professuren handlar om forskning kring hur omvärldens krav och önskemål på skogsbruket ska förvaltas och omsättas i praktiken
– Vill man ha en enklare förklaring kan man kalla det en professur i skogspolitik, säger Vilis Brukas i ett nyhetsbrev från SLU Alnarp.
En viktig aspekt är skogens globala roll för att mota klimatförändringen. Det är också viktigt att titta på hur man löser konflikter om markanvändning i olika delar av världen. Det kan innebära ett globalt perspektiv på förvaltning av naturresurser. Eller ett lokalt, som forskning på hur en mindre skogsägare i Småland reagerar på omvärldens krav.
– Viktigast är att resultaten från forskningen är meningsfulla och kommer till nytta. Jag är inte intresserad av att bara skapa teorier för intellektuella spel. Ytterst handlar det om att ge bättre beslutsunderlag för skogsbruk och markanvändning, säger Vilis Brukas.
Han kommer att fortsätta att hålla kurser skogspolitik, något han gjort i 15 år. Kurserna ingår i programmet Euroforester, en utbildning vid SLU Alnarp som han var med och skapade.
Kursdeltagarna kommer från ett tiotal olika länder och ett uppskattat inslag är att jämföra skogspolitiken mellan deltagarnas hemländer.
– Många (länder) arbetar med skarpa lagar medan Sverige fokuserar på rådgivning. Frågan är hur det går när resurserna till rådgivning minskar, funderar han.
Vilis Brukas har tidigare doktorerat på hur miljövärden kan integreras i den litauiska skogen.
Innan dess utbildade han sig till jägmästare, inspirerad av pappa som var vice skogsminister i Litauen.
I samband med att han tillträder som professor lämnar han tjänsten som prefekt.
Foto: Pär Fornling.