Han blir professor i skogspolitik

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SLU Alnarp får en professur inom skoglig planering.  ”Man kan kalla det en professur i skogspolitik”, säger Vilis Brukas som tillträder inom kort.
Den nya professuren handlar om forskning kring hur omvärldens krav och önskemål på skogsbruket ska förvaltas och omsättas i praktiken
– Vill man ha en enklare förklaring kan man kalla det en professur i skogspolitik, säger Vilis Brukas i ett nyhetsbrev från SLU Alnarp.
En viktig aspekt är skogens globala roll för att mota klimatförändringen. Det är också viktigt att titta på hur man löser konflikter om markanvändning i olika delar av världen. Det kan innebära ett globalt perspektiv på förvaltning av naturresurser. Eller ett lokalt, som forskning på hur en mindre skogsägare i Småland reagerar på omvärldens krav.
– Viktigast är att resultaten från forskningen är meningsfulla och kommer till nytta. Jag är inte intresserad av att bara skapa teorier för intellektuella spel. Ytterst handlar det om att ge bättre beslutsunderlag för skogsbruk och markanvändning, säger Vilis Brukas.
Han kommer att fortsätta att hålla kurser skogspolitik, något han gjort i 15 år. Kurserna ingår i programmet Euroforester, en utbildning vid SLU Alnarp som han var med och skapade.
Kursdeltagarna kommer från ett tiotal olika länder och ett uppskattat inslag är att jämföra skogspolitiken mellan deltagarnas hemländer.
– Många (länder) arbetar med skarpa lagar medan Sverige fokuserar på rådgivning. Frågan är hur det går när resurserna till rådgivning minskar, funderar han.
Vilis Brukas har tidigare doktorerat på hur miljövärden kan integreras i den litauiska skogen.
Innan dess utbildade han sig till jägmästare, inspirerad av pappa som var vice skogsminister i Litauen.
I samband med att han tillträder som professor lämnar han tjänsten som prefekt.
 
Foto: Pär Fornling.
 

 

Annons
Annons

 
Publicerad:
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons
 • Virkesrik vinteravverkning i Skogspodden

  Nu är avsnitt 76 av Skogspodden ute. Där pratar man om en vinteravverkning som överraskade.
 • Historiskt resultat för Vida

  Kategorier: Vidas resultat 2020
  God efterfrågan på sågade trävaror gjorde 2020 till ett rekordår för Vidakoncernen.
 • Annons