”Svårt att välja på Skogsnolia”

14 juni 2023 I morgon, torsdag, slås portarna upp till mässan Skogsnolia. Föreningen Skogen ansvarar för scenprogrammet tillsammans med Skogsentreprenörerna.

”Svårt att välja på Skogsnolia”

Hallå där, Johan Larsson, generalsekreterare på Föreningen Skogen, har du några favoriter i programmet?

– Det har jag verkligen, men oj vad svårt att välja. Men vi kan väl ta det från början? Jag ser mycket fram emot Norra Skogs Pär Lärkeryd och hans invigningstal på temat att skogen genom sin förnybarhet är hållbar – på riktigt, säger Johan Larsson. 

Nästa punkt om rekrytering – hur genvägen kan se ut till en attraktiv näring – kallar han ”superintressant”.  

– Sedan kommer samtal om EU, vilket jag nog kan kalla en hjärtefråga. Här tas Sveriges ordförandeskap upp och dess påverkan på den svenska skogspolitiken. En rad starka namn medverkar, vilket lovar en kunnig och relevant diskussion, säger Johan. 

– Punkten Så jämställt är skogsbruket är också ett måste. Insatta organisationer, som Nyks och Vkna, beskriver framsteg och bakslag. 

Johan vill också ge ett tips till dem som i likhet med honom tycker att forskning är spännande, nämligen att lyssna när Skogstekniska klustret berättar om tre innovationer som förändrar branschen.  

– Sedan, måste jag erkänna, blir det svårt att välja mellan allt matnyttigt. Som hur ett lyckat ägarskifte genomförs. Eller samtalet mellan en vd, en skogsägare och en skogsentreprenör som gemensamt vill lösa upp knutarna för ett effektivare skogsbruk. Hela kedjan tillsammans – det gillar jag. 

Johan vill också puffa för en punkt med särskilt stor betydelse för skogsägare eller skogsentreprenörer i norr, den om hur man skyddar skogen från skador och angrepp. Och:  

– Just det, jag höll på att glömma nåt riktigt kul: Den stora älgvandringen. Här ger inblandade i tv-produktionen en inblick i vad de vandrande älgarna har för sig. 

Om Skogsnolia Arrangeras i Håknäs utanför Umeå den 15 till 17 juni. Mässan är av stor betydelse för norra Sverige och samlar 200 utställare och cirka 13 000 besökare. Föreningen Skogen och branschorganisationen Skogsentreprenörerna är mässans branschpartner. 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb