Något som man vill undvika är uppfrysning – när markytan fryser men den underliggande jorden har plusgrader. Det inträffar ofta i finjordig vattenrik mark med pipkrakebildning som följd, en nålformig isbildning som skjuter plantan uppåt och gör att den tappar kontakt med jorden. Motmedlet är att undvika sådd på utsatta marker.
– Man går ut sent på hösten, så pass sent att det är minusgrader men innan snön har kommit. Man kollar i de grunda markberedningsfårorna och ser om där finns pipkrake. Om det gör det vet du att sådd är olämpligt.
Viktigt för en lyckad sådd är också att anpassa markberedningen.
– Det gäller att fårorna inte går för djupt. Det är blekjorden som ska luckras upp, man ska inte ner i rostjorden. Men skogsmark har som bekant sten på vissa håll och lerjord på andra. Därför gäller det att trycket från markberedarens aggregat ändras fläckvis. Ett tips är att vara närvarande vid markberedningen och pratar med maskinföraren. Det är vi alltid och då går det bra, säger Bo Jonasson.
Bo och Per Jonasson som sänder Skogspodden varje månad delar då och då med sig av sina skötseltips i SKOGEN. Lyssna på nya och gamla avsnitt på skogspodden.se.
SKOGEN 10/2020