Håll koll på pipkrake

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Pip­krake
Pip­krake
SÅDD. Skogspodden gillar tallsådd. Det är en säker metod, men även säkra metoder kan misslyckas, säger Bo Jonasson.
Tidningen SKOGEN 10/2020Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Något som man vill undvika är uppfrysning – när markytan fryser men den underliggande jorden har plusgrader. Det inträffar ofta i ­finjordig vattenrik mark med pip­krakebildning som följd, en nålformig isbildning som skjuter plantan uppåt och gör att den tappar kontakt med jorden. Motmedlet är att undvika sådd på utsatta marker.
– Man går ut sent på hösten, så pass sent att det är minusgrader men innan snön har kommit. Man kollar i de grunda markberedningsfårorna och ser om där finns pip­krake. Om det gör det vet du att sådd är olämpligt.

Viktigt för en lyckad sådd är också att anpassa markberedningen.
– Det gäller att fårorna inte går för djupt. Det är blekjorden som ska luckras upp, man ska inte ner i rostjorden. Men skogsmark har som bekant sten på vissa håll och lerjord på andra. Därför gäller det att trycket från markberedarens aggregat ändras fläckvis. Ett tips är att vara närvarande vid mark­beredningen och pratar med maskinföraren. Det är vi alltid och då går det bra, säger Bo Jonasson.

Annons
Annons

Bo och Per Jonasson som sänder Skogspodden varje månad delar då och då med sig av sina skötseltips i SKOGEN. Lyssna på nya och gamla avsnitt på skogspodden.se.

SKOGEN 10/2020

 

Publicerad:
 • Keslas skördaraggregat

  Traktor blir skördare

  SMÅSKALIGT. Finska Kesla presenterar ett nytt skördaraggregat för montering på till exempel traktorer och grävmaskiner på upp till fem ton, skriver företaget i ett pressmeddelande.
 • Annons
 • Ecolog 584F

  Eco Log lanserar ännu en skotare

  BREDDAR. Efter sammanslagningen med Gremo fick Eco Log ett större utbud av framför allt mindre skotare, men nu kompletterar man ändå med en ny modell, 584F.
 • Komatsu modell 835TX

  TX ska skota smidigare

  STRATEGI. Komatsu gör en översyn av sitt skotarutbud. En helt ny modell, två uppdaterade och ett nytt gallringskoncept hör till nyheterna.
 • Annons
 • Planerad avverkning på renbetesmark pausas

  Sveaskogs avverkningsplaner i Luokta-Mávas sameby har mött starka protester. Nu pausar bolaget skogsbruksåtgärderna.
 • 200 ton massaved föll överbord

  Kategorier: virkestransport, massaved
  I Stubbsandsviken utanför Örnsköldsvik flöt plötsligt en stor mängd stockar omkring tidigare i veckan.
 • Annons