Håll koll på pipkrake

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Pip­krake
Pip­krake
SÅDD. Skogspodden gillar tallsådd. Det är en säker metod, men även säkra metoder kan misslyckas, säger Bo Jonasson.
Tidningen SKOGEN 10/2020Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Något som man vill undvika är uppfrysning – när markytan fryser men den underliggande jorden har plusgrader. Det inträffar ofta i ­finjordig vattenrik mark med pip­krakebildning som följd, en nålformig isbildning som skjuter plantan uppåt och gör att den tappar kontakt med jorden. Motmedlet är att undvika sådd på utsatta marker.
– Man går ut sent på hösten, så pass sent att det är minusgrader men innan snön har kommit. Man kollar i de grunda markberedningsfårorna och ser om där finns pip­krake. Om det gör det vet du att sådd är olämpligt.

Viktigt för en lyckad sådd är också att anpassa markberedningen.
– Det gäller att fårorna inte går för djupt. Det är blekjorden som ska luckras upp, man ska inte ner i rostjorden. Men skogsmark har som bekant sten på vissa håll och lerjord på andra. Därför gäller det att trycket från markberedarens aggregat ändras fläckvis. Ett tips är att vara närvarande vid mark­beredningen och pratar med maskinföraren. Det är vi alltid och då går det bra, säger Bo Jonasson.

Annons
Annons

Bo och Per Jonasson som sänder Skogspodden varje månad delar då och då med sig av sina skötseltips i SKOGEN. Lyssna på nya och gamla avsnitt på skogspodden.se.

SKOGEN 10/2020

 

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons