Håll koll på avdraget

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.

Generellt sett tillämpas ett transportavdrag på massaved norr om E18 i Sverige. Det betyder att i Norrland samt i Dalarna och i Värmland i Svealand gör de allra flesta virkesköparna ett avdrag för transporten till industrin.
– Jag undrar om alla är medvetna om detta, det står ju i det finstilta i prislistan, säger skogsägaren Mats Johansson i Lycksele.

Annons
Annons

Skogsägaren Mats JohanssonÄr alla medvetna om transportavdraget och hur mycket det kan skilja, undrar Mats Johansson.Vid en närmare granskning av köparnas transportavdrag står det klart att det kan skilja ­ganska mycket mellan dem.
I Västerbotten drar Holmen av 25 öre per fastkubikmeter och kilometer på massaveden, medan exempelvis SCA, Svea­skog och Norra drar av 30 öre per kubik och kilometer.
Den skogsägare som av­verkar tio hektar och får ut 1 500 kubikmeter, varav 600 kubikmeter massaved, och har tio mil till närmast mottagande industri får ett transportavdrag på 15 000 kronor av Holmen, men 18 000 kronor av de andra köparna.
– Storleken på transport­avdraget kan vara lika viktigt som ett tillägg på prislistan. Visst ska man kunna förhandla även om transportavdraget om man säljer en större post, säger Mats Johansson.

Det finns också skillnader be­roende på var i landet skogen finns. Billerud Korsnäs avdrag i Norrbotten är 25 öre per fastkubikmeter och kilometer, medan samma bolag drar av 18 öre i Dalarna, Gävleborg och Härjedalen samt 20 öre i Värmland.

Läs hela artikeln om transportavdrag i SKOGEN 12/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons