Håll koll på avdraget

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
TRANSPORT. Det kan skilja flera tusen kronor i transportavdrag hos olika virkesköpare. Att läsa det finstilta i prislistan och vara noga när kontraktet skrivs kan ha stor betydelse  för nettot.

Generellt sett tillämpas ett transportavdrag på massaved norr om E18 i Sverige. Det betyder att i Norrland samt i Dalarna och i Värmland i Svealand gör de allra flesta virkesköparna ett avdrag för transporten till industrin.
– Jag undrar om alla är medvetna om detta, det står ju i det finstilta i prislistan, säger skogsägaren Mats Johansson i Lycksele.

Annons
Annons

Skogsägaren Mats JohanssonÄr alla medvetna om transportavdraget och hur mycket det kan skilja, undrar Mats Johansson.Vid en närmare granskning av köparnas transportavdrag står det klart att det kan skilja ­ganska mycket mellan dem.
I Västerbotten drar Holmen av 25 öre per fastkubikmeter och kilometer på massaveden, medan exempelvis SCA, Svea­skog och Norra drar av 30 öre per kubik och kilometer.
Den skogsägare som av­verkar tio hektar och får ut 1 500 kubikmeter, varav 600 kubikmeter massaved, och har tio mil till närmast mottagande industri får ett transportavdrag på 15 000 kronor av Holmen, men 18 000 kronor av de andra köparna.
– Storleken på transport­avdraget kan vara lika viktigt som ett tillägg på prislistan. Visst ska man kunna förhandla även om transportavdraget om man säljer en större post, säger Mats Johansson.

Det finns också skillnader be­roende på var i landet skogen finns. Billerud Korsnäs avdrag i Norrbotten är 25 öre per fastkubikmeter och kilometer, medan samma bolag drar av 18 öre i Dalarna, Gävleborg och Härjedalen samt 20 öre i Värmland.

Läs hela artikeln om transportavdrag i SKOGEN 12/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Annons
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons