Håll din julgran grann

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
julgran
Välj en äkta svensk gran om du kan. Den doftar trevligare och är bättre för miljön
Välj en äkta svensk gran om du kan. Den doftar trevligare och är bättre för miljön
Snart nalkas julen och skogsfolk överlag är nog ense om att inget slår en äkta gran. Att välja en äkta närodlad gran är dessutom ett mer miljövänligt val framför en gran i plast. Men innan du köper eller hugger din egen gran, läs om hur du bäst håller den vid liv under både jul- och nyårshelgerna.

En äkta gran är mer miljövänlig än en julgran tillverkad i plast även om plastgranen kan användas i många år. Det beror på att en äkta gran växer på solenergi och en plastgran tillverkas av fossil energi. När den äkta granen lämnas in på en återvinningscentral efter jul- och nyårshelgerna kommer energin till användning, granen blir oftast grönflis som används för att värma upp bostäder. Särskilt bra är en svensk närodlad gran som inte har transporterats längre sträckor. Om du är osäker – fråga din julgransförsäljare när granen har huggits och vart den kommer ifrån.

Annons
Annons

Så håller du granen grann

 • Låt en nyköpt gran stå i farstun en stund där det oftast är lite svalare än inne i huset. Granen kan annars få en temparaturchock.
 • Innan granen placeras i julgransfoten, såga en färsk snittyta precis som du gör med snittblommor, då suger den upp vatten lättare.
 • Fyll på med mycket vatten, särskilt det första dygnet.
 • Häll eventuellt i en påse växtnäring. Att socker, magnecyl eller vodka skulle vara bra för granen stämmer alltså inte.
 • Granar gillar hög luftfuktighet. Spreja grenarna med vatten innan du tar in den eller sätter i julgransljusen och låt den inte stå för nära ett element.
 • Placera inte granen för nära krukväxter. Granen utsöndrar terpener som förvisso doftar gott, men gör att krukväxterna trivs bättre i andra rum under julen.
 • Lämna granen till återvinningen om du inte har möjlighet att återvinna den själv

Ha koll på allemansrätten – fråga först och hugg sen

Om du inte äger egen skog, måste du ha markägarens tillstånd för att hugga din egen gran. En gran som har huggits ner utan lov kan leda till att man döms för stöld eller snatteri. Du har större chans att få ja från markägaren om du erbjuder dig att hugga en gran längs en kraftledningsgata. I Skogsstyrelsen register kan du se vem som äger ett visst skogsområde. Även om du vill bryta kvistar från levande buskar och träd måste du fråga om lov från markägaren. När det gäller mossor och lavar är reglerna inte lika tydliga, enligt allemansrätten är det tillåtet att göra det under försiktiga former för eget bruk.

För ytterligare information, läs på Skogssveriges julgranssida

Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons