Håll din julgran grann

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
julgran
Välj en äkta svensk gran om du kan. Den doftar trevligare och är bättre för miljön
Välj en äkta svensk gran om du kan. Den doftar trevligare och är bättre för miljön
Snart nalkas julen och skogsfolk överlag är nog ense om att inget slår en äkta gran. Att välja en äkta närodlad gran är dessutom ett mer miljövänligt val framför en gran i plast. Men innan du köper eller hugger din egen gran, läs om hur du bäst håller den vid liv under både jul- och nyårshelgerna.

En äkta gran är mer miljövänlig än en julgran tillverkad i plast även om plastgranen kan användas i många år. Det beror på att en äkta gran växer på solenergi och en plastgran tillverkas av fossil energi. När den äkta granen lämnas in på en återvinningscentral efter jul- och nyårshelgerna kommer energin till användning, granen blir oftast grönflis som används för att värma upp bostäder. Särskilt bra är en svensk närodlad gran som inte har transporterats längre sträckor. Om du är osäker – fråga din julgransförsäljare när granen har huggits och vart den kommer ifrån.

Annons
Annons

Så håller du granen grann

 • Låt en nyköpt gran stå i farstun en stund där det oftast är lite svalare än inne i huset. Granen kan annars få en temparaturchock.
 • Innan granen placeras i julgransfoten, såga en färsk snittyta precis som du gör med snittblommor, då suger den upp vatten lättare.
 • Fyll på med mycket vatten, särskilt det första dygnet.
 • Häll eventuellt i en påse växtnäring. Att socker, magnecyl eller vodka skulle vara bra för granen stämmer alltså inte.
 • Granar gillar hög luftfuktighet. Spreja grenarna med vatten innan du tar in den eller sätter i julgransljusen och låt den inte stå för nära ett element.
 • Placera inte granen för nära krukväxter. Granen utsöndrar terpener som förvisso doftar gott, men gör att krukväxterna trivs bättre i andra rum under julen.
 • Lämna granen till återvinningen om du inte har möjlighet att återvinna den själv

Ha koll på allemansrätten – fråga först och hugg sen

Om du inte äger egen skog, måste du ha markägarens tillstånd för att hugga din egen gran. En gran som har huggits ner utan lov kan leda till att man döms för stöld eller snatteri. Du har större chans att få ja från markägaren om du erbjuder dig att hugga en gran längs en kraftledningsgata. I Skogsstyrelsen register kan du se vem som äger ett visst skogsområde. Även om du vill bryta kvistar från levande buskar och träd måste du fråga om lov från markägaren. När det gäller mossor och lavar är reglerna inte lika tydliga, enligt allemansrätten är det tillåtet att göra det under försiktiga former för eget bruk.

För ytterligare information, läs på Skogssveriges julgranssida

Publicerad:
 • Virkesstudion #53 – Kvartalsrapport

  I senaste avsnittet tar Virkesstudion upp hur aktuell skogen blivit både i debatten och som arena för fritiden.
 • Annons
 • Uppgraderad Scorpion introduceras

  Kategorier: Ponsse, Scorpion
  Ponsse lanserar förbättringar av sin flaggskeppsprodukt, skördaren Scorpion. Bättre sikt och kranspetsstyrning är ett par av uppgraderingarna.
 • Nu kommer nya numret!

  I dagarna dimper SKOGEN 2/2021 ned i brevlådor landet runt. Temat är granbarkborren – läs det senaste om forskningen, fällorna, fienderna med mera. Extra tidning medföljer: SKOGEN Skogsteknik – om skogsproffs för skogsproffs.
 • Annons
 • Är kraven på återväxt rimliga?

  Fungerar skogsvårdslagens krav på återbeskogning? Är kraven på antal plantor för höga? Eller för mesiga? Sköter Skogsstyrelsen tillsynen bra? Svara på månadens fråga!
 • Stor investering i skogsbaserad textilfiber

  352 miljoner kronor investeras i en demonstrationsanläggning för cellulosabaserad textilfiber vid Stora Ensos pappersbruk i Bromölla.
 • Annons