Håkan Wirtén blir chef på WWF

27 augusti 2010 Håkan Wirtén, som nu är skogschef på Skogsstyrelsen, har utsetts till ny generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF. Han tillträder posten, som nu är vakant, efter förre generalsekreteraren Lasse Gustavsson, i slutet av oktober i år.

Håkan Wirtén är en skogens man skriver WWF i ett pressmeddelande och pekar på att han har lång erfarenhet av att leda och utveckla skogs- och naturvårdsarbete både i Sverige och runt om i världen.

Det är inte första gången en jägmästare blir chef på WWF Sverige. 1995 rekryterades föreningen Skogens (Sveriges Skogsvårdsförbunds) vd till WWF. Det var Monika Stridsman, i dag generaldirektör och Håkan Wirténs chef på Skogsstyrelsen.

— Håkan har den kompetens som krävs för att vidareutveckla och stärka WWFs verksamhet och interna organisation både i Sverige och internationellt, säger WWFs styrelseordförande Björn Hägglund som också varit generaldirektör på Skogsstyrelsen.

— Som den ledande miljö- och naturvårdsorganisationen, spelar Världsnaturfonden WWF en nyckelroll för att bygga ett hållbart samhälle i harmoni med naturen — i Sverige såväl som i resten av världen. För att nå hela vägen fram kommer WWF under de kommande åren att fokusera sitt påverkansarbete på samhällets grundläggande drivkrafter inom politik, ekonomi och näringsliv, säger Håkan Wirtén.

— Ett annat viktigt område för en NGO som WWF är att säkra kvaliteten i allt det arbete vi bedriver. WWF har ett mycket starkt varumärke idag och det ska vi bibehålla och stärka, säger Håkan.

Avgående generalsekreteraren, Lasse Gustavsson, har varit ansvarig för Världsnaturfonden WWF sedan 2007 och han har nu gått vidare till WWF International. I Sverige har Världsnaturfonden WWF under senare tid framgångsrikt breddat verksamheten inom klimat och Östersjön samt även lanserat världens största klimatevenemang i Sverige — Earth Hour. Allmänhetens stöd för organisationen har också ökat. Idag har WWF 190 000 supporter, vilket gör organisationen till den största miljö- och naturvårdsorganisationen i Sverige.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Andreas Jansson har börjat på Meraskog
SkogenJobb