Hagner sågar markberedning

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Plantera direkt och skippa markberdningen. Foto: Stefan Örtenblad
Vi bör strunta i markberedning i Sverige. Det menar tidigare professorn i skogsskötsel Mats Hagner. Han hänvisar till resultatet från ett stort antal försök som han lagt upp från Gällivare ner till södra Östergötland.

På våren efter avverkning har han låtit grönrisplantera försökshyggena — alltså utan markberedning. Det jämförs med ytor där man väntat några år, som det är vanligt, och sedan markberett och planterat.
— Nu, tio år senare är plantorna lika långa och överlevnaden en aning bättre i grönrisplanteringen. Och det rör sig om omfattande försök, med 300 000 plantor där vi satt en aluminiumbricka på varenda jäkel.

Annons
Annons

Visserligen har plantorna från de markberedda ytorna vuxit ikapp de grönrisplanterade som sattes två år tidigare, men Hagner menar att de inte fortsätter att växa snabbare.
— Det är en effekt av markberedningen, men den effekten försvinner.

Slopa alltså markberedningen och plantera snabbt med plantor som behandlats mot insekter, uppmanar han. Det ger inte bara stora ekonomiska vinster. Dessutom minskar utsläppen av koldioxid, fornlämningar skonas, småträd, så kallad beståndsföryngring, överlever. Renbete sparas och det blir promenadvänligare i skogen. Dessutom talar resultaten för skötsel enligt Mats Hagners princip Naturkultur, konstaterar han.

Text: Bengt Ek bengt [at] skogen [dot] se

Publicerad:
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons