Gymnasium är med och utvecklar skördarsimulatorer

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Med simulatorer kan man träna avverkning i en säker miljö. Foto: Södra Vikens naturbruksgymnasium.
Ljungbergsfonden har beslutat att investera 5,6 miljoner kronor i ett projekt som ska förbättra skördarsimulatorer som används vid utbildning av skogsmaskinförare. Deltar gör bland annat ett naturbruksgymnasium.

Södra Viken är ett naturbruksgymnasium där man bland annat utbildar skogsmaskinförare.  De är en av parterna, tillsammans med Älvdalens Utbildningscentrum och SLU i Umeå, som ska hjälpa tillverkare av skördarsimulatorer att få dem att fungera ännu bättre i undervisningen.

Annons
Annons

- Det här är en fantastisk möjlighet och en spännande utmaning. Det finns ett stort behov av skogsmaskinförare här i Värmland och det är viktigt att långsiktigt säkra kompetensförsörjningen för skogsindustrin och säkerställa arbetstillfällen här i bygden, säger  Morgan Andersson,rektor på Södra Viken, i ett pressmeddelande.

-  Vi har under flera år arbetat med att höja kvaliteten på vår maskinförarutbildning genom att utveckla arbetssätt och lärmiljö när det gäller simulatorer, tillägger han.

Simulatorerna gör det möjligt att träna på olika avverkningsmoment i en säker miljö innan man tar steget ut i de riktiga skogsmaskinerna.

. Kan vi ytterligare utveckla både pedagogiken och simulatorprogrammen kommer våra elever att nå ännu högre produktivitet när de går ut skolan och vara väl rustade för att ta anställning eller starta eget, säger Morgan Andersson.

- Det här är ett otroligt intressant spetsprojekt. Vår uppgift som fond är att utöver den ekonomiska investeringen bygga nätverk och initiera samverkan över utbildningsgränserna och industrin och det är det här projektet verkligen ett exempel på, kommenterar Sara Jons, vd på Ljungbergsfonden.

 

Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons