Gymnasium är med och utvecklar skördarsimulatorer

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Med simulatorer kan man träna avverkning i en säker miljö. Foto: Södra Vikens naturbruksgymnasium.
Ljungbergsfonden har beslutat att investera 5,6 miljoner kronor i ett projekt som ska förbättra skördarsimulatorer som används vid utbildning av skogsmaskinförare. Deltar gör bland annat ett naturbruksgymnasium.

Södra Viken är ett naturbruksgymnasium där man bland annat utbildar skogsmaskinförare.  De är en av parterna, tillsammans med Älvdalens Utbildningscentrum och SLU i Umeå, som ska hjälpa tillverkare av skördarsimulatorer att få dem att fungera ännu bättre i undervisningen.

Annons
Annons

- Det här är en fantastisk möjlighet och en spännande utmaning. Det finns ett stort behov av skogsmaskinförare här i Värmland och det är viktigt att långsiktigt säkra kompetensförsörjningen för skogsindustrin och säkerställa arbetstillfällen här i bygden, säger  Morgan Andersson,rektor på Södra Viken, i ett pressmeddelande.

-  Vi har under flera år arbetat med att höja kvaliteten på vår maskinförarutbildning genom att utveckla arbetssätt och lärmiljö när det gäller simulatorer, tillägger han.

Simulatorerna gör det möjligt att träna på olika avverkningsmoment i en säker miljö innan man tar steget ut i de riktiga skogsmaskinerna.

. Kan vi ytterligare utveckla både pedagogiken och simulatorprogrammen kommer våra elever att nå ännu högre produktivitet när de går ut skolan och vara väl rustade för att ta anställning eller starta eget, säger Morgan Andersson.

- Det här är ett otroligt intressant spetsprojekt. Vår uppgift som fond är att utöver den ekonomiska investeringen bygga nätverk och initiera samverkan över utbildningsgränserna och industrin och det är det här projektet verkligen ett exempel på, kommenterar Sara Jons, vd på Ljungbergsfonden.

 

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons