Gymnasium är med och utvecklar skördarsimulatorer

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Med simulatorer kan man träna avverkning i en säker miljö. Foto: Södra Vikens naturbruksgymnasium.
Ljungbergsfonden har beslutat att investera 5,6 miljoner kronor i ett projekt som ska förbättra skördarsimulatorer som används vid utbildning av skogsmaskinförare. Deltar gör bland annat ett naturbruksgymnasium.

Södra Viken är ett naturbruksgymnasium där man bland annat utbildar skogsmaskinförare.  De är en av parterna, tillsammans med Älvdalens Utbildningscentrum och SLU i Umeå, som ska hjälpa tillverkare av skördarsimulatorer att få dem att fungera ännu bättre i undervisningen.

Annons
Annons

- Det här är en fantastisk möjlighet och en spännande utmaning. Det finns ett stort behov av skogsmaskinförare här i Värmland och det är viktigt att långsiktigt säkra kompetensförsörjningen för skogsindustrin och säkerställa arbetstillfällen här i bygden, säger  Morgan Andersson,rektor på Södra Viken, i ett pressmeddelande.

-  Vi har under flera år arbetat med att höja kvaliteten på vår maskinförarutbildning genom att utveckla arbetssätt och lärmiljö när det gäller simulatorer, tillägger han.

Simulatorerna gör det möjligt att träna på olika avverkningsmoment i en säker miljö innan man tar steget ut i de riktiga skogsmaskinerna.

. Kan vi ytterligare utveckla både pedagogiken och simulatorprogrammen kommer våra elever att nå ännu högre produktivitet när de går ut skolan och vara väl rustade för att ta anställning eller starta eget, säger Morgan Andersson.

- Det här är ett otroligt intressant spetsprojekt. Vår uppgift som fond är att utöver den ekonomiska investeringen bygga nätverk och initiera samverkan över utbildningsgränserna och industrin och det är det här projektet verkligen ett exempel på, kommenterar Sara Jons, vd på Ljungbergsfonden.

 

Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons