Guldkvistar till kunskapsspridare

26 mars 2019 Två kunskapsspridare belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar: Johanna Witzell gör en viktig insats för att bevara friska skogar, Urban Emanuelsson synliggör kulturlandskapets miljövärden.

Guldkvistar till kunskapsspridare

Johanna Witzell är docent på SLU. Hennes forskning handlar om att minska effekten av skadegörare, som exempelvis svampsjukdomar, på skogen. Och hon ser till att hennes forskning kommer skogsbrukare till nytta,

– Johanna gör en enastående insats inom detta forskningsfält men ännu mer för att nå ut med kunskapen till skogens brukare och andra intressenter. Både forskning och fritid får stå tillbaka när hon outtröttligt bistår skogsbrukarna med kunskaper och användbara råd, säger Bengt Ek, generalsekreterare Föreningen Skogen, i ett pressmeddelande.

Urban Emanuelsson är filosofie doktor på Centrum för biologisk mångfald.  Som forskare och folkbildare hjälper han oss att se den artrikedom och de många andra värden som  kan skapas och bevaras i kulturlandskapet. Det gör att han sticker ut i en naturvårdsdebatt som mest kretsar kring bevarandet av mer eller mindre orörda skogar, skriver Föreningen Skogen.

– Urban lyfter mångfaldens glädje och försvarar insatserna för den. Och gör också ett viktigt arbete för att ta vara på skogens värden med hjälp av ett historiskt och landskapsövergripande perspektiv, säger Bengt Ek.

Guldkvistarna delas ut av kung Carl XVI Gustaf den 10 april 2019 under Skogsnäringsveckan i Stockholm.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb