Gudrun fyller 100

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Det verkar finnas många tillväxtskeptiker. Inte av det gamla slaget, utan de som menar att skogen inte växer. Att den aldrig kommer tillbaka på ett hygge. Och att ­varje hygge kommer att läcka ut koldioxid till tidens ände. Därför är det bäst för klimatet att låta skogen stå, menar de.

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

Annons
Annons

Trots att vi vet bättre kändes det för många skogs­brukare ungefär likadant efter stormen Gudrun. Skogen som det tagit generationer att bygga upp låg nu ner, och som skogsbrukare skulle man aldrig mer få se den stor och grann igen.

För att ändå påminna om skogens växtkraft lovade jag för drygt tio år sedan att uppmärksamma det första ­Gudrun-hygget som åter var en skog med hundra kubikmeter stamved per hektar. Hundra kubik ger en riktig känsla av skog. Hundra kubik per hektar är inte heller så långt från det genomsnittliga virkesförrådet i Sveriges skogar – det ligger lite under 130 m3sk.
Den som fick iväg virket och planterade hybridasp på en hektar våren 2005 kan ha kommit upp i hundra kubik redan sensommaren 2014. Fler kan ha hunnit i år. Gudrun fyller hundra, kan man säga. Om du är familje­skogsbrukare och tror dig ha en sådan skog, mät upp den noga. Blev det hundra kubik på en hektar så föreslår jag att du mejlar mig på bengt [dot] ek [at] skogen [dot] se. (Rubricera mejlet Hundra kubik.) Vi vill gärna göra ett reportage i en sådan skog.

Vare sig du har en hundrakubikare eller inte så har jag ett till förslag: Häng på FN som nyligen gjorde den 21 mars till Skogarnas dag. Uppmärksamma den med en skogsexkursion för vänner och bekanta, med någon kul postning på Facebook eller genom att tjuvstarta planteringssäsongen med en liten FN-plantering.
Dagen firas över hela världen och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon framhåller att det är en positiv dag då vi alla borde framhålla all den nytta som uthålligt brukade skogar ger oss. Från mångfald och andliga ­upplevelser till försörjning, välstånd och massor med användbart virke.
Fira det, och meddela gärna mig, så ­rapporterar vi vidare till FN hur vi firat.

Mitt tredje förslag är att anmäla dig till ­Skogsnäringsveckan som vi nu planerar i Stockholm. Mingel den 10 april och ett spännande program kring ­skogsnäringens framtid och bioekonomin den 11. Gratis – och medlemmar i Föreningen Skogen är särskilt välkomna!

SKOGEN 2/2016

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons