Gudrun fyller 100

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Det verkar finnas många tillväxtskeptiker. Inte av det gamla slaget, utan de som menar att skogen inte växer. Att den aldrig kommer tillbaka på ett hygge. Och att ­varje hygge kommer att läcka ut koldioxid till tidens ände. Därför är det bäst för klimatet att låta skogen stå, menar de.

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

Annons
Annons

Trots att vi vet bättre kändes det för många skogs­brukare ungefär likadant efter stormen Gudrun. Skogen som det tagit generationer att bygga upp låg nu ner, och som skogsbrukare skulle man aldrig mer få se den stor och grann igen.

För att ändå påminna om skogens växtkraft lovade jag för drygt tio år sedan att uppmärksamma det första ­Gudrun-hygget som åter var en skog med hundra kubikmeter stamved per hektar. Hundra kubik ger en riktig känsla av skog. Hundra kubik per hektar är inte heller så långt från det genomsnittliga virkesförrådet i Sveriges skogar – det ligger lite under 130 m3sk.
Den som fick iväg virket och planterade hybridasp på en hektar våren 2005 kan ha kommit upp i hundra kubik redan sensommaren 2014. Fler kan ha hunnit i år. Gudrun fyller hundra, kan man säga. Om du är familje­skogsbrukare och tror dig ha en sådan skog, mät upp den noga. Blev det hundra kubik på en hektar så föreslår jag att du mejlar mig på bengt [dot] ek [at] skogen [dot] se. (Rubricera mejlet Hundra kubik.) Vi vill gärna göra ett reportage i en sådan skog.

Vare sig du har en hundrakubikare eller inte så har jag ett till förslag: Häng på FN som nyligen gjorde den 21 mars till Skogarnas dag. Uppmärksamma den med en skogsexkursion för vänner och bekanta, med någon kul postning på Facebook eller genom att tjuvstarta planteringssäsongen med en liten FN-plantering.
Dagen firas över hela världen och FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon framhåller att det är en positiv dag då vi alla borde framhålla all den nytta som uthålligt brukade skogar ger oss. Från mångfald och andliga ­upplevelser till försörjning, välstånd och massor med användbart virke.
Fira det, och meddela gärna mig, så ­rapporterar vi vidare till FN hur vi firat.

Mitt tredje förslag är att anmäla dig till ­Skogsnäringsveckan som vi nu planerar i Stockholm. Mingel den 10 april och ett spännande program kring ­skogsnäringens framtid och bioekonomin den 11. Gratis – och medlemmar i Föreningen Skogen är särskilt välkomna!

SKOGEN 2/2016

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons