ARBETSMILJÖ.

GS Facket gillar nya FSC

21 december 2020 Facket är nöjda med förändringar i FSC-certifieringen som rör exempelvis löner och personalutrymmen.

SKOGEN har tidigare berättat att den reviderade FSC-standarden som trädde i kraft den 1 oktober innehåller flera förändringar som rör arbetsmiljön i skogen och gäller både tills­vidare-, visstids- och säsongsanställda.

Nyheterna välkomnas av GS Facket – som också sitter med i svenska FSC:s styrelse. De rör minimilöner, tillgång till personalutrymmen och godkända bodar, generella fackliga rättigheter med mera. Certifikatsinnehavaren ska upprätt­hålla de principer som anges i ILO:s deklaration från 1998. Arbetsgivare ska också bedriva ett systematiskt ­arbete mot diskriminering när det gäller till exempel kön, sexuell läggning, funktionshinder, religion, etnicitet med mera.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter om systematiskt arbetsmiljö­arbete ska tillämpas och samråd för arbetsmiljöfrågor ska genomföras på arbetsplats där fler än ett företag bedriver verksamhet. Certifikatsinnehavaren ska också säkerställa att det finns system för att ta itu med missnöjen och klagomål samt erbjuda skälig ersättning för förlorad eller ­skadad egendom.

SKOGEN 11/2020

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb