Grotskotare slår standardmaskin

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Genrebild. Grot vid väg.
Grotskotare ger högre produktivitet och lägre kostnader än standardskotare vid genomsnittliga förhållanden, visar ett examensarbete vid SLU.

En skotare utrustad med grotrede har högre produktivitet och lägre kostnad per ton än en konventionell skotare som skotar grot. 

Annons
Annons

Den konventionella skotaren är dock att föredra på trakter med kort terrängtransportavstånd där den kan nyttjas som grotskotare i direkt samband med rundvirkesskotningen, enligt ett examensarbete av Daniel Frisch vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet).

Han har gjort en sammanställning av de många olika system som används vid grotning samt en jämförande tidsstudie. 

Studien genomfördes i fält. Två skotare på två objekt i Södra Skogsägarnas område i Skövde studerades.

Grotskotarens medelprestation var 32,2 råton per effektiv arbetstimme utan stillestånd, Den konventionella skotaren hade en prestation på i medeltal 28,5 råton.

”Den konventionella skotaren hade en lägre tidsåtgång per lass med 18,9 minuter per skotat lass jämfört med grotskotarens 22,6 minuter. Detta ter sig logiskt med grotskotarens större lasstorlek: 12 ton jämfört med den konventionella skotarens 9. Kostnadsmässigt var grotskotaren ett bättre ekonomiskt alternativ än den konventionella skotaren. Vid ett genomsnittligt skotningsavstånd på 250 meter var kostnaden 26 kronor per ton för grotskotaren och 30 kronor per ton för den konventionella skotaren” skriver Daniel Frisch.

Hela hans examensarbete "GROT-skotning med rundvirkesskotare och GROT-skotare, en jämförande studie" kan du läsa här 

Publicerad:
 • Minskad lönsamhet för skogsbrukare

  Medan skogsindustrin går på högvarv minskar lönsamheten i skogsbruket, enligt en rapport från LRF Konsult.
 • Annons
 • Het konjunktur gynnar skogsindustrin

  Exportvärdet för skogsprodukter har ökat under 2018. I Europa är efterfrågan på trävaror fortsatt god men från utomeuropeiska marknader märks en minskad efterfrågan, enligt en rapport från Skogsindustrierna.
 • Björn Lundqvist

  ”Jag vill vara med och påverka”

  INFLYTANDE. Gärna reservat, om jag får vara med och påverka. Så tänker Björn Lundqvist om sin gammelskog. Men ­värderingen är den svåra frågan.
 • Annons
 • Vi kan lära klimatanpassning av andra

  Kategorier: debatt, Jan Hedberg
  DEBATT. Flera länder ute i världen drabbas av bränder och skadeangrepp som får det att hisna! Eller tänk ifall ett par miljoner hektar skog skulle brinna i Sverige på ett år. Det gäller att vi lär av dem som börjat anpassa sig, skriver Jan Hedberg.
 • Fin föryngring utan kalhyggen

  I en unik, jämförande långtidsstudie har forskare hittat en metod för att framgångsrikt föryngra svartgran naturligt och utan kalhyggen.
 • Annons