Grotröran fortsätter

Bild för Lars Åkerman Written by Lars Åkerman On the
Grot. Foto: Lars Davner/SKOGENbild
Dyr teknik behövs för att den nya grotmätningen ska fungera. Foto: Lars Davner
Den nya lagen ska ge tydligare besked till skogsägaren. Men lagen dröjer.

De nya tilläggen till virkesmätningslagen är försenade. De ska sanera en del av prissättningen på trädbränslen, framförallt på flisad grot. Men röran på grotmarknaden med många olika mått och otydlig redovisning kommer alltså att fortsätta ett tag till.

Annons
Annons

Tilläggen som skulle ha kommit förra hösten kan tidigast träda ikraft hösten 2013. Skogsstyrelsen som utformat de nya reglerna hade hoppats på att det skulle räcka med nya föreskrifter inom den gamla lagens ramar. Men det gick inte utan en ny lag måste antas. Det innebär remisser, lagråd, riksdagsbeslut och avstämning med EU, och det tar tid.

VMU, Virkesmätning Utveckling är en avdelning inom SDC som ägs gemensamt av skogsbranschen. VMU leder arbetet för att hitta lämpliga fordonsvågar och system för fukthaltsmätning, som kommer att krävas på grund av den nya lagen. Lars Björklund är chef för VMU och konstaterar att de här kraven på mätning av grot är relativt omfattande och dyra.
–Egentligen var det ganska välkommet att den här förseningen inträffade. Det finns cirka 250 mottagningsterminaler för biobränslen. Och varje terminal behöver ny utrustning för cirka 200000 kronor.

Läs hela artikeln i SKOGEN 8/12.

Du som är medlem kan läsa hela artikeln och resten av tidningen på medlemssidorna.

 

Publicerad:
Bild för Lars Åkerman
Lars Åkerman
Frilansjournalist
 • Ny  skogsägarförening vill bredda brukandet

  Nu bildas en ny skogsägarförening som inte sysslar med virkeshandel. Föreningen skogens mångbruk vill att både produktionsskogar och skyddad skos ska ses som en resurs.
 • Annons
 • Nu svärmar granbarkborren

  Granbarkborren har börjat svärma över hela landet.  Det är nu som skogsägare har möjlighet att begränsa skadorna, enligt Skogsstyrelsen.
 • ”Hållbart skogsbruk är nyckeln till klimatmålen”

  DEBATTT. Vi kan nå klimatmålen, bevara biologisk mångfald och medverka till ett hållbart samhälle. Nyckeln är hållbart brukande av skogarna och Sverige kan tillsammans med andra framstående skogsländer leda utvecklingen, skriver Rolf Björheden och Anders Tosterud.
 • Annons
 • Mellanskog sänker timmerpriser

  Skogsägarföreningen Mellanskog sänker priserna på gran- och talltimmer i flera områden.
 • Thomas Wikström

  På andra sidan bordet

  OMVÄNT. Thomas Wikström har suttit på båda sidor av förhandlingsbordet när skogstjänster ska upphandlas. Det har han nytta av i sitt nya jobb.
 • Annons