Grönt ljus för fortsatta kartpubliceringar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
En dom från Kammarrätten ger Skogsstyrelsen rätt att fortsätta publicera kartor över planerade föryngringsavverkningar utan att tillfråga berörda markägare.

Domen blev ett dystert besked för landets fyra skogsägarföreningar som verkat för att publiceringarna ska upphöra. 

Annons
Annons

Förhoppningarna om att den nya dataskyddsförordningen skulle leda till ett starkare skydd för markägares integritet har kommit på skam, skriver Södra i ett pressmeddelande.

– Familjeskogsbrukare måste behandlas likvärdigt med företagare i andra branscher. Den här ingående övervakningen av enskildas näringsverksamhet hade inte accepterats inom andra sektorer. I grunden är det en förtroendefråga, med ökat misstroende mot myndigheten blir det svårare att arbeta mot gemensamma mål, säger Lena Ek, ordförande för Södra.

En självklar utgångspunkt är att markägarna tillfrågas om de vill att detaljerade uppgifter om deras näringsverksamhet publiceras på internet, anser skogsägarföreningarna.

– Genom att tillgängliggöra så ingående information kan enskildas näringsverksamhet skadas. Utifrån vår horisont finns inga försvarbara skäl till publiceringarna, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra.

 

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons