Grönt ljus för fortsatta kartpubliceringar

4 september 2019 En dom från Kammarrätten ger Skogsstyrelsen rätt att fortsätta publicera kartor över planerade föryngringsavverkningar utan att tillfråga berörda markägare.

Domen blev ett dystert besked för landets fyra skogsägarföreningar som verkat för att publiceringarna ska upphöra. 

Förhoppningarna om att den nya dataskyddsförordningen skulle leda till ett starkare skydd för markägares integritet har kommit på skam, skriver Södra i ett pressmeddelande.

– Familjeskogsbrukare måste behandlas likvärdigt med företagare i andra branscher. Den här ingående övervakningen av enskildas näringsverksamhet hade inte accepterats inom andra sektorer. I grunden är det en förtroendefråga, med ökat misstroende mot myndigheten blir det svårare att arbeta mot gemensamma mål, säger Lena Ek, ordförande för Södra.

En självklar utgångspunkt är att markägarna tillfrågas om de vill att detaljerade uppgifter om deras näringsverksamhet publiceras på internet, anser skogsägarföreningarna.

– Genom att tillgängliggöra så ingående information kan enskildas näringsverksamhet skadas. Utifrån vår horisont finns inga försvarbara skäl till publiceringarna, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb