Grönt ljus för fortsatta kartpubliceringar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
En dom från Kammarrätten ger Skogsstyrelsen rätt att fortsätta publicera kartor över planerade föryngringsavverkningar utan att tillfråga berörda markägare.

Domen blev ett dystert besked för landets fyra skogsägarföreningar som verkat för att publiceringarna ska upphöra. 

Annons
Annons

Förhoppningarna om att den nya dataskyddsförordningen skulle leda till ett starkare skydd för markägares integritet har kommit på skam, skriver Södra i ett pressmeddelande.

– Familjeskogsbrukare måste behandlas likvärdigt med företagare i andra branscher. Den här ingående övervakningen av enskildas näringsverksamhet hade inte accepterats inom andra sektorer. I grunden är det en förtroendefråga, med ökat misstroende mot myndigheten blir det svårare att arbeta mot gemensamma mål, säger Lena Ek, ordförande för Södra.

En självklar utgångspunkt är att markägarna tillfrågas om de vill att detaljerade uppgifter om deras näringsverksamhet publiceras på internet, anser skogsägarföreningarna.

– Genom att tillgängliggöra så ingående information kan enskildas näringsverksamhet skadas. Utifrån vår horisont finns inga försvarbara skäl till publiceringarna, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra.

 

Publicerad:
 • Skogspodden synar specialsortiment

  I avsnitt 85 intervjuar Per Jonasson, Skogspodden, Tomas Birgersson som är utsynare på Rundvirke. Han berättar om specialsortiment som kan vara lönsamma.
 • Annons
 • Värre barkborreangrepp än väntat

  Kategorier: skogsskador, granbarkborre
  Skadorna av granbarkborre blev skyhöga även i år. Den förväntade minskningen uteblev, visar SLU:s inventering.
 • Nu kommer nya SKOGEN!

  I början av nästa vecka ska SKOGEN 11/2021 trilla ner i brevlådorna hos prenumeranterna – men redan nu kan du läsa den i digital form. Temat den här månaden är Hyggesfritt.
 • Annons
 • Nu finns kartor över landets diken

  Forskare har tagit fram nya digitala kartor över merparten av Sveriges diken. Kartorna är tillgängliga för alla.
 • Fler tror på stigande virkespriser

  Kategorier: Skogsbarometern 2021
  Fler skogsägare tror på stigande priser för såväl timmer som massaved, enligt Skogsbarometern. Men äganderätten utgör ett orosmoln.
 • Annons