Grönt ljus för fortsatta kartpubliceringar

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
En dom från Kammarrätten ger Skogsstyrelsen rätt att fortsätta publicera kartor över planerade föryngringsavverkningar utan att tillfråga berörda markägare.

Domen blev ett dystert besked för landets fyra skogsägarföreningar som verkat för att publiceringarna ska upphöra. 

Annons
Annons

Förhoppningarna om att den nya dataskyddsförordningen skulle leda till ett starkare skydd för markägares integritet har kommit på skam, skriver Södra i ett pressmeddelande.

– Familjeskogsbrukare måste behandlas likvärdigt med företagare i andra branscher. Den här ingående övervakningen av enskildas näringsverksamhet hade inte accepterats inom andra sektorer. I grunden är det en förtroendefråga, med ökat misstroende mot myndigheten blir det svårare att arbeta mot gemensamma mål, säger Lena Ek, ordförande för Södra.

En självklar utgångspunkt är att markägarna tillfrågas om de vill att detaljerade uppgifter om deras näringsverksamhet publiceras på internet, anser skogsägarföreningarna.

– Genom att tillgängliggöra så ingående information kan enskildas näringsverksamhet skadas. Utifrån vår horisont finns inga försvarbara skäl till publiceringarna, säger Göran Örlander, skogsstrateg på Södra.

 

Publicerad:
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons