Skogsägaren och tidigare ordföranden i Södra,
Lars-Eric Åström, Rejmyre.
Sverige skiljer sig mot många andra länder genom vår starka önskan att ha en stor andel enskilda skogsägare. Ett skogsägande som är spritt i samhället ger livskvalitet, fördelning av välståndet, mångfald i brukandet, levande landsbygd och många andra goda effekter.
Samtidigt är det en utmaning för familjeskogsbrukaren att driva ett aktivt och lönsamt skogsbruk i en skala som är betydligt mindre än det statliga och privata bolagsskogsbruket. Att odla en välmående skog, klara kunskapsförsörjningen, vara delaktig i politiska beslut, göra goda affärer, förena skogsbrukandet med familjens övriga liv är ständiga utmaningar. Och hela tiden ökar kraven på skogsbrukarna, vare sig det handlar om ständig effektivisering, ökade naturvårdskrav, starka globaliseringstrender på alla marknader eller förändringar i skogsägarkårens sammansättning.
Under 30 år som förtroendevald på olika poster inom familjeskogsbruket har Lars-Eric gjort ofta avgörande insatser för att göra denna form av ägande och brukande så framgångsrik som den är i dag. En alldeles särskild betydelse för familjeskogsbruket har hans insatser för den kooperativa företagsformen haft. Men han har också haft en avgörande roll på det näringspolitiska planet. Lars-Eric har gjort värdefulla insatser för utvecklingen av skattepolitiken och andra delar av skogs- och industripolitiken — liksom för den forskning som försörjer skogsbruket med kunskap.
Med klokskap och tålamod har Lars-Eric Åström arbetat för många medlemmar i skogsägarrörelsen men framför allt har han haft stor betydelse för dagens starka och aktiva enskilda skogsägande.