Lantmätare Eva Regin svarar på de vanligaste frågorna som hon och hennes kollegor får.
Hur markeras fastighetsgränserna i en tätort?
I tätare bebyggda områden är gränspunkterna inte alltid markerade. I stället är de noggrant redovisade i förrättningsakten och möjliga att utvisa på marken vid behov.
Skillnaden mellan rågång och fastighetsgräns?
Rågång betecknar ursprungligen gränsen runt skifteslaget, alltså byn. Fastighetsgränser går mellan gränspunkter och är skilje- linjer mellan fastigheter. Det som i första hand visar en fastighets utbredning är de gränsmarkeringar som placerats ut av Lantmäteriet. Vanligtvis markeras gränsens brytpunkter på marken för att det skall vara möjligt att se gränsen och hävda fastigheten.
Vad är en skifteslinje?
Skifteslinje är en äldre benämning för delnings- och gränslinjer mellan olika skiften som tillkommit vid en lantmäteriförrättning. Ordet dyker upp i handlingar som rör 1800-talets laga skiften och hemmansklyvningar.
Hur markeras gränser idag?
Idag används framför allt stålrör för att skapa markeringar för fasta gränspunkter i terrängen. Men även dubb i jordfast sten eller berg förekommer i viss utsträckning. Dess-utom mäts lägena in med GPS vilket innebär att man i skogsmark får en noggrannhet som ligger inom intervallet 25-50 cm.
Får man ändra en markering?
Nej. Det är till och med straffbart. Du får därför aldrig rubba, flytta eller kapa en gränsmarkering. Om en markering av misstag blir skadad, genom att den till exempel grävs eller plöjs bort, så får du själv inte markera gränsen genom att sätta tillbaka markeringen. Utsättning av gränspunkter är ett myndighetsansvar som måste utföras av Lantmäteriet.
Det är inte heller tillåtet att bygga för nära en gräns eller på annat sätt påverka en grannes möjlighet att använda sin fastighet.
Vad får då en fastighetsägare göra?
Du får alltid förvalta din gräns. Det kan innebära att du hugger upp gränslinjerna eller slår ner pålar eller liknande som visar gränshävden. Tydliggör gärna pålarna med vit eller röd färg. Om du gör detta tillsammans med den granne som du delar gränsen med så undviker du ofta onödiga konflikter. Tänk på att alltid kontakta grannen innan du påbörjar något som kan tänkas påverka dennes fastighet – om du till exempel ska bygga staket, mura eller anlägga en häck i gränsen.