Grangen kan hjälpa mot snytbagge

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Stefan Örtenblad, SKOGEN-bild.
Genetisk variation gör granplantor mer eller mindre mottagliga för angrepp av snytbagge. Genom att ta hänsyn till det i förädlingsarbetet kan plantavgången sannolikt minskas med 10-20 procent, enligt forskare.

Genetiken spelar roll för olika granmödrars resistens mot snytbagge. Plantor från samma mödrar klarade sig bra i två olika försök.

Annons
Annons

Den genetiska effekten är inte tillräcklig för att helt eliminera risken för snytbaggeskador i en plantering. Men resultaten tyder på att det skulle vara möjligt att minska plantavgången med 10 - 20 procent om man succesivt testar och tar bort de mest känsliga granarna ur förädlingsprogrammet, skriver Skogforsk på sin sajt.

"Det förutsätter dock att det inte finns några ofördelaktiga samband mellan resistens och andra viktiga förädlingsegenskaper", poängterar forskarna.

I ett fältförsök i Uppland planterades ungefär 10 000 plantor från totalt 52 olika moderträd från det svenska förädlingsprogrammet. I ett andra steg testades plantor från 24 av de ursprungliga mödrarna. På varje planta mättes angrepp av snytbagge, kondition och tillväxt under de två första tillväxtsäsongerna.

Forskare från SLU, Umeå universitet, Skogforsk och forskningscentrat MBG-CSIC i Spanien deltog. Angrepp av snytbaggar är ett av de största hindren för lyckade föryngringar

 

 

Publicerad:
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons