Grangen kan hjälpa mot snytbagge

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Stefan Örtenblad, SKOGEN-bild.
Genetisk variation gör granplantor mer eller mindre mottagliga för angrepp av snytbagge. Genom att ta hänsyn till det i förädlingsarbetet kan plantavgången sannolikt minskas med 10-20 procent, enligt forskare.

Genetiken spelar roll för olika granmödrars resistens mot snytbagge. Plantor från samma mödrar klarade sig bra i två olika försök.

Annons
Annons

Den genetiska effekten är inte tillräcklig för att helt eliminera risken för snytbaggeskador i en plantering. Men resultaten tyder på att det skulle vara möjligt att minska plantavgången med 10 - 20 procent om man succesivt testar och tar bort de mest känsliga granarna ur förädlingsprogrammet, skriver Skogforsk på sin sajt.

"Det förutsätter dock att det inte finns några ofördelaktiga samband mellan resistens och andra viktiga förädlingsegenskaper", poängterar forskarna.

I ett fältförsök i Uppland planterades ungefär 10 000 plantor från totalt 52 olika moderträd från det svenska förädlingsprogrammet. I ett andra steg testades plantor från 24 av de ursprungliga mödrarna. På varje planta mättes angrepp av snytbagge, kondition och tillväxt under de två första tillväxtsäsongerna.

Forskare från SLU, Umeå universitet, Skogforsk och forskningscentrat MBG-CSIC i Spanien deltog. Angrepp av snytbaggar är ett av de största hindren för lyckade föryngringar

 

 

Publicerad:
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons
 • Skogens ordförande blir hedersdoktor

  Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Ett politiskt kamikazeuppdrag

  Räcker råvaran? Det frågar vi i SKOGENs majnummer. Ett enkelt svar är ”ja, varor räcker till dem som kan betala tillräckligt bra”. Ett bättre svar är: Nej, skogen räcker inte alls, inte om ”räcker” betyder att alla ska få så mycket de vill ha. Det är såklart det senare svaret som gör frågan så intressant.
 • Annons