Granen växer uselt i norr

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Skruvad gran
Inte så här skruvat växer granen i norr, men betydligt långsammare än tallen. Foto: Matts Bildström/SKOGENbild
Forskningsprogrammet Future Forests redovisar att granen växer sämre än tall i stort sett överallt norr om Mora.

– Vi har gjort simuleringar som visar att granen i Ångermanlands och Västerbottens kustland producerar 15 procent mindre än tall. Fast det är nog för lågt räknat för Norra Sverige sammantaget. Med hjälp av nyare fältförsök kan man dra slut- satsen att verkligheten ligger någon stans mellan 15 och 70 procent, säger professor Urban Nilsson på SLU.

Annons
Annons

I praktiken är det förstås älgen som får stora och små skogsbrukare att använda så mycket gran. Men folk sätter också gran på bördiga marker bara för att det ska växa bättre. Hur har missuppfattningen att granen växer bättre än tallen uppstått?
–Jag vet inte. Det hela är ju lite märkligt, längre tillbaka i tiden odlades mycket tall. Men nu har faktiskt många dragit ner på granen igen efter att vi har börjat diskutera de här resultaten, säger   Urban Nilsson.

Forskarna är famlande och vet inte vad skillnaden mellan trädslagen beror på.
–En hypotes är att granen har svårare att komma åt näringen. Om man gödslar gran i Norrland växer den ofta lika bra som tallen. Vi har börjat studera den saken.

På kalkrika marker i Jämtland sätts av tradition ofta gran men även på sådana ståndorter finns det fältförsök där tallen växer bättre. Det finns ett   undantag i norr där granen kan ge mer virke än tall, även om tallen får stå orörd av älg. Det är i de bördigaste liderna.
– Men upp till så pass bra marker som friska lågörtsmarker växer tallen bättre.

SKOGEN 9/2013

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • "Orimligt rättsprocessande"

  Kategorier: debatt, Norrtelje tidning
  Redan 2016 uppmärksammade Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket regeringen på att artskyddsförordningen inte fungerar gentemot markägare. Ändå har inget gjorts, skriver företrädare för LRF och Mellanskog i en debattartikel i Norrtelje Tidning.
 • Annons
 • ”Fem år går fort när man har roligt”

  För Skogssverige berättar nyblivna jägmästaren Sofie Dahlén Sjöberg om vad utbildningen  inneburit för henne. ”Jag valde helt klart rätt bransch”, säger hon.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Nu  börjar  mätandets  årtionde

  Om 1920-talet förknippas med tillväxt, vetenskap, konst och flärd så lär 2020-talet bli mätandets årtionde. Aldrig har vi kunnat mäta så mycket som nu. Och utvecklingen galopperar. Vart ska vi låta den ta vägen?
 • Annons
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Per-Axel Björkman

  Knäpp med mobilen - och gör utbon nöjd

  Kategorier: Sista ordet, Skogsägare, Utbo
  Vi är många skogsägare som bor långt från vår skog. För oss vore det en stor hjälp om skogsbolagen lät dokumentera slutfört uppdrag genom att bara knäppa några bilder med mobilen och bifoga till slutredovisningen, säger skogsägaren Per-Axel Björkman i Sista ordet.
 • Annons