Granen – en långsam erövrare

7 april 2022 Granens spridningstakt efter senaste istiden var förvånansvärt långsam, enligt en ny studie.

Granen – en långsam erövrare

Granen var ett vanligt trädslag i Sverige redan innan vår senaste istid. Men efter istiden tog det hela tio tusen år innan den började dominera. Förvånande, anser forskare vid Uppsala universitet som menar att förutsättningarna för spridning var goda. Granen har nämligen haft längre tid på sig än man trott. Den återkom direkt efter att isen smälte undan för 14 000 år sedan. 

– Trots att granen var ett av de första träden på plats så kunde inte dessa träd breda ut sig i någon större utsträckning. Detta är förvånande då de växter som är tidiga kolonisatörer brukar ha en fördel i det avseendet säger Kevin Nota, forskarstuderande vid Uppsala universitet och förstaförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Vad som höll granen tillbaka beskrivs som ett mysterium.

– Det verkar som om den svenska granen har genomlevt flera tidigare försök att ta över skogarna i Skandinavien, men att det endast var den sista expansionen som lyckades, säger Laura Parducci, forskare vid Uppsala universitet och medförfattare till  studien. 

Om den nya studien: Har publicerats i tidskriften Nature Communications. Forskarna har analyserat uråldrigt DNA från sjösediment och kommit fram till att granen fanns i södra Sverige redan för 14 000 år sedan. Detta är tidigare än vad andra studier, med andra analysmetoder, kommit fram till. Studien visar också att de första granarna som återkom när isen smält var genetiskt besläktade med de ensamma grankloner som idag kan hittas högt upp på våra fjällsluttningar. På kloner har stammen dött men rotsystemet överlevt och skickat upp nya träd. En del har också förökat sig via rotskott, Källa: Uppsala universitet.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb