Granacotta – ett annorunda nyårsrecept

25 december 2013 När Eva Magnusson skapar matupplevelser får råvaror från skogen bli smakbärare skriver vi i SKOGENs decembernummer. Överraska på nyårsafton. Bjud på en panacotta med smak av granskott. Här är receptet.

Ingredienser

3 dl vispgrädde
1 vaniljstång
1 gelatinblad

50 ml Gran Zirup (inköpsställen eller googla)
4 msk socker

Gör så här

Lägg gelatinbladet i kallt vatten.


Häll grädden i en kastrull. 
Skär upp vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg allt i grädden.
 Koka försiktigt upp grädden, ta upp vaniljstången.
 Ta kastrullen från värmen.


Lägg en tesked granzirup i varje form eller vackra små sherry- eller nubbeglas. Rör ner det uppblötta gelatinbladet i grädden.
 Häll resterande granzirup i grädden.
 Portionera upp och ställ kallt i cirka 4 timmar.


Dekorera med lite färska granbarr. Rosta dem i en het torr stekpanna. Skaka eller rör hela tiden i pannan. Granbarren blir spröda och goda.

Har du mer granzirup, så är det inte fel att hälla en tesked ovanpå den kalla granacottan när den dekoreras.

SKOGEN 12/2013

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb