Gran värmer nollåtta

Bild för Per Ericsson Written by Per Ericsson On the
Gamla julgranar i en hög
De granar som lämnas på någon av stadens uppsamlingsplatser blir jord - förbättringsmedel och fjärrvärme. Foto: Brigitti Åström
ÅTERVINNING. När julen dansats ut fortsätter stockholmarnas granar att göra nytta i en ny biokolsanläggning i Högdalen. 

I januari blev Stockholm först i världen med en urban kolsänka. I en modern kolmila i Högdalen förvandlas trädgårdsavfall, kvistar, ris och uttjänta julgranar till biokol efter att ha malts ner till centimeterstora bitar och hettats upp till cirka 800 grader. Anläggningen beräknas pro­ducera cirka 300 ton biokol per år som tillsammans med grus kommer att ersätta jorden i Stockholms planteringar. 

Annons
Annons

Under processen bildas även gas som bränns för att hålla processen vid liv. Överskottsvärmen skickas ut i Stockholms fjärrvärmenät och räcker i dagsläget för att värma motsvarande cirka 80 trerumslägenheter.
– Effekten från anläggningen kompenserar för cirka 700 bilars utsläpp, säger Mattias Gustafsson, projektledare på Stockholm vatten som tillsammans med Fortum står bakom anläggningen.

Planer finns på ytterligare fyra anläggningar.

SKOGEN 2/2017

 

Publicerad:
Bild för Per Ericsson
Per Ericsson
Frilansjournalist
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons