Gran slår nytt höjdrekord

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Nu har Sveriges högsta gran hittats. Nytt rekord är 49,4 meter.

”Det är en vanlig inhemsk gran, den som heter Picea abies på latin eller Norwegian spruce på engelska” skriver webbplatsen Skogsforum vars medlemmar hittade granen.

Annons
Annons

Den slår såväl Lekvattnetgranens rekord från 2003  på 48 meter och Silvergranen på Ombergs sluttningar som 2016 uppmättes till 49 meter. 

Det aktuella trädet är 120-130 år gammal och växer i Mölnbacka i Värmland. Det växer fortfarande bra och kommer att passera 50 meter om några år.

”Den är därmed Sveriges i särklass högsta gran som någonsin uppmätts och det är extra roligt att vår inhemska gran växer lika bra som olika exotiska trädslag som kan växa här”, säger Fredrik Reuter som var med och letade efter den högsta granen.

Granen står på sluttningar med sipprande vatten och en berggrund rik på mineralen hyperit, faktorer som gynnar tillväxten.  

Trädet hittades tack vare det förarbete som Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå gjort med hjälp av data från laserskanning med flyg

Mölnbackagranen och den kringliggande skogen kommer att fortsätta växa så länge den lever. Området är skyddat genom en frivillig avsättning av markägaren Bergvik Skog. 

”Vi har sett mycket barkborreangrepp i flera av de äldre skogarna vi besökt under vår jakt på rekordgranen så det är positivt att det här beståndet såg så friskt ut", säger Fredrik Reuter, Skogsforum.

 

Publicerad:
 • ”Särintressen styr inte rapportering om klimatnytta”

  DEBATT. Varken Bo Hektor eller andra skogsintresserade klimatvänner behöver känna någon oro över att Sveriges rapportering av utsläpp och upptag från skog- och markanvändningssektorn påverkas av särintressen; skriver Mattias Lundblad och  Hans Petersson, SLU, i en replik.
 • Annons
 • Rätt blandad skog växer bättre

  Blandskogar kan ge bättre trädtillväxt, mer biologisk mångfald, mer bär och vilt samt ett rikare friluftsliv. Men det gäller att blanda rätt.
 • Nu stämmer Södra staten

  Södra bistår två markägare med en stämningsansökan riktad mot staten. Bakgrunden är att Skogsstyrelsen stoppat en avverkning på deras skogsfastighet utanför Åseda i Uppvidinge kommun, utan kompensation.  
 • Annons
 • ”Stoppad inventering riskerar exporten”

  Om inte den landsomfattande nyckelbiotopsinventeringen återupptas sätts hela skogsnäringens framtid på spel, skriver mångåriga skogsanalytikern och tidigare SLU-professorn Sten Nilsson på SvD Debatt.
 • Skogsägare fick rätt mot staten

  Skogsägarna som stämde staten när de hindrades att avverka och nekades ersättning, har fått rätt. Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, enligt en dom i mark- och miljödomstolen vid Umeå tingsrätt.
 • Annons