Gran slår nytt höjdrekord

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Nu har Sveriges högsta gran hittats. Nytt rekord är 49,4 meter.

”Det är en vanlig inhemsk gran, den som heter Picea abies på latin eller Norwegian spruce på engelska” skriver webbplatsen Skogsforum vars medlemmar hittade granen.

Annons
Annons

Den slår såväl Lekvattnetgranens rekord från 2003  på 48 meter och Silvergranen på Ombergs sluttningar som 2016 uppmättes till 49 meter. 

Det aktuella trädet är 120-130 år gammal och växer i Mölnbacka i Värmland. Det växer fortfarande bra och kommer att passera 50 meter om några år.

”Den är därmed Sveriges i särklass högsta gran som någonsin uppmätts och det är extra roligt att vår inhemska gran växer lika bra som olika exotiska trädslag som kan växa här”, säger Fredrik Reuter som var med och letade efter den högsta granen.

Granen står på sluttningar med sipprande vatten och en berggrund rik på mineralen hyperit, faktorer som gynnar tillväxten.  

Trädet hittades tack vare det förarbete som Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå gjort med hjälp av data från laserskanning med flyg

Mölnbackagranen och den kringliggande skogen kommer att fortsätta växa så länge den lever. Området är skyddat genom en frivillig avsättning av markägaren Bergvik Skog. 

”Vi har sett mycket barkborreangrepp i flera av de äldre skogarna vi besökt under vår jakt på rekordgranen så det är positivt att det här beståndet såg så friskt ut", säger Fredrik Reuter, Skogsforum.

 

Publicerad:
 • ”Vi kan lära av inventeringar från förr”

  FÖRENINGEN SKOGEN KOMMENTERAR. När Per Hultengård städar lådor hittar han en högaktuell broschyr om nyckelbiotoper – från 1993. Allting går igen, konstaterar han. Men det finns en del att lära från förr.
 • Annons
 • SKOGEN

  Nu utvecklas fjärrstyrda skotare

  Nu satsas 20 miljoner på utveckling av självstyrande skogsmaskiner. På sikt ska de kunna fjärrstyras från kontoret.
 • David Hopkins

  Brittisk bransch brydd över Brexit

  EUROPA För två år sedan ansåg de flesta att ett brittiskt utträde ur EU utan något avtal med unionen vore galenskap, men med sex månader kvar ser det ut att kunna hända, befarar David Hopkins, chef för den brittiska branschorganisationen Timber Trade Federation (TTF).
 • Annons
 • Auktion gav rekordbidrag till cancerforskning

  Olofsfors fortsätter att auktionera ut ett rosa skogsmaskinband till förmån för forskning om bröstcancer. Årets auktion gav 155 000 kronor
 • Tomas Sundström

  Sommarens bränder skapade rusning

  NEDRINGD. När sommarens skogsbränder rasade ringde hundratals skogsägare till Dalarnas försäkringsbolag och ville försäkra sin skog, men många av dem fick ställa sig på väntelista. 
 • Annons