Gran slår nytt höjdrekord

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Nu har Sveriges högsta gran hittats. Nytt rekord är 49,4 meter.

”Det är en vanlig inhemsk gran, den som heter Picea abies på latin eller Norwegian spruce på engelska” skriver webbplatsen Skogsforum vars medlemmar hittade granen.

Annons
Annons

Den slår såväl Lekvattnetgranens rekord från 2003  på 48 meter och Silvergranen på Ombergs sluttningar som 2016 uppmättes till 49 meter. 

Det aktuella trädet är 120-130 år gammal och växer i Mölnbacka i Värmland. Det växer fortfarande bra och kommer att passera 50 meter om några år.

”Den är därmed Sveriges i särklass högsta gran som någonsin uppmätts och det är extra roligt att vår inhemska gran växer lika bra som olika exotiska trädslag som kan växa här”, säger Fredrik Reuter som var med och letade efter den högsta granen.

Granen står på sluttningar med sipprande vatten och en berggrund rik på mineralen hyperit, faktorer som gynnar tillväxten.  

Trädet hittades tack vare det förarbete som Sveriges Lantbruksuniversitet i Umeå gjort med hjälp av data från laserskanning med flyg

Mölnbackagranen och den kringliggande skogen kommer att fortsätta växa så länge den lever. Området är skyddat genom en frivillig avsättning av markägaren Bergvik Skog. 

”Vi har sett mycket barkborreangrepp i flera av de äldre skogarna vi besökt under vår jakt på rekordgranen så det är positivt att det här beståndet såg så friskt ut", säger Fredrik Reuter, Skogsforum.

 

Publicerad:
 • Granbarkborren värsta skadegöraren

  Skadorna på skogen ökade kraftigt under förra året på grund av torka och värme. Mest omfattande skador orsakades av granbarkborren.
 • Annons
 • Skogsskador gör att fler vill avverka

  Storm och barkborre har satt avtryck i avverkningsanmälningarna. Arealen som skogsägare anmälde ökade med 16 procent i mars jämfört med motsvarande månad 2018. 
 • Stormvirke räddas genom utskeppning

  Stormen Alfrida i början av januar fällde minst en halv miljon kubikmeter skog varav det mesta i Uppland. Tack vare ett omfattande samarbete kan nu utskeppningarna av stormvirke börja.
 • Annons
 • ”Den svenska skogen –  bioekonomins välsignelse”

  Den hållbara svenska skogen är en välsignelse när vi tar ett steg framåt för att ställa om till bioekonomi. Det sa näringsminister Ibrahim Baylan när han inledningstalade på Bioekonomiskt forum i Stockholm.
 • Gnagskador från kronhjort

  Så mycket kostar hjorten

  VERKTYG. Med den nya appen Kronhjortsskador kan man beräkna kostnaden för dessa djurs barkgnag på granskog. 
 • Annons