Gran inte som annan häck

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Granhäck
Paula Niemeläs svärfar skötte granhäcken runt huset medan han levde, och nu behöver den kanske lite kärlek igen.
HANTVERK. Julsymbolen och produktionsråvaran nummer ett kan även tämjas till en funktionell häck i kulturlandskapet. Nu sammanställs traditionella kunskaper om hur.

Till de hotade hantverken hör kunskapen om hur man klipper och sköter en granhäck. För att råda bot på detta ger Riksantikvarieämbetet nu ut skriften Granhäckar, en del i serien Skötsel av historiska trädgårdar. Här finns goda råd och erfarenheter från olika århundraden.

Annons
Annons

Granhäckar har använts i flera hundra år i Sverige. I dag hittar man fina exempel på bland annat Selma Lagerlöfs Mårbacka och Bjerstorps slott utanför Vara, liksom på många kyrkogårdar och runt plantskolor.
När granen medvetet planteras som en tät vägg – en läplantering eller stormhäck – ger den skydd mot vind och skapar ett gynnsamt mikro­klimat för mer ömtåliga växter.  Granväggar kan omge träd­gårdens rum och formklippas som dekoration, och är som bekant alltid gröna om de sköts rätt.
Men granen som häckväxt är inte som andra. Den bör inte toppas innan den har nått önskad höjd, enligt ett råd från slutet av artonhundratalet. Och den kan heller inte föryngras genom att huggas ner eller skäras av.

Granhäcken vill stå fritt och ljust, ha bra tillgång till vatten och näring och klippas regelbundet. Då kan den bli över hundra år. 
Klippningen ska ske försiktigt. Om grenarna klipps för långt in torkar de och dör. Å andra sidan bör man klippa så hårt det går och helst varje år. Klipp då bara i årsskotten och lämna kanske en eller två centimeter av dem. 

Detta betyder att en granhäck inte kan stanna i växten på en viss höjd eller bredd, påpekas det i handledningen. En granhäck växer ständigt i omfattning. Om man lämnar årsskott på en centimeter växer häcken på 50 år alltså med 50 centimeter på höjden och 100 på bredden (50 på var sida). Den växtkraften gäller det att ta vara på med hjälp av århundradens hantverkserfarenheter.

Skriften Granhäckar finns gratis att ladda ned hos Riks­antikvarieämbetet på adressen raa.diva-portal.org (sök efter ”granhäckar”). 

SKOGEN 12/2019

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Annons
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons