Gran inte som annan häck

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Granhäck
Paula Niemeläs svärfar skötte granhäcken runt huset medan han levde, och nu behöver den kanske lite kärlek igen.
HANTVERK. Julsymbolen och produktionsråvaran nummer ett kan även tämjas till en funktionell häck i kulturlandskapet. Nu sammanställs traditionella kunskaper om hur.

Till de hotade hantverken hör kunskapen om hur man klipper och sköter en granhäck. För att råda bot på detta ger Riksantikvarieämbetet nu ut skriften Granhäckar, en del i serien Skötsel av historiska trädgårdar. Här finns goda råd och erfarenheter från olika århundraden.

Annons
Annons

Granhäckar har använts i flera hundra år i Sverige. I dag hittar man fina exempel på bland annat Selma Lagerlöfs Mårbacka och Bjerstorps slott utanför Vara, liksom på många kyrkogårdar och runt plantskolor.
När granen medvetet planteras som en tät vägg – en läplantering eller stormhäck – ger den skydd mot vind och skapar ett gynnsamt mikro­klimat för mer ömtåliga växter.  Granväggar kan omge träd­gårdens rum och formklippas som dekoration, och är som bekant alltid gröna om de sköts rätt.
Men granen som häckväxt är inte som andra. Den bör inte toppas innan den har nått önskad höjd, enligt ett råd från slutet av artonhundratalet. Och den kan heller inte föryngras genom att huggas ner eller skäras av.

Granhäcken vill stå fritt och ljust, ha bra tillgång till vatten och näring och klippas regelbundet. Då kan den bli över hundra år. 
Klippningen ska ske försiktigt. Om grenarna klipps för långt in torkar de och dör. Å andra sidan bör man klippa så hårt det går och helst varje år. Klipp då bara i årsskotten och lämna kanske en eller två centimeter av dem. 

Detta betyder att en granhäck inte kan stanna i växten på en viss höjd eller bredd, påpekas det i handledningen. En granhäck växer ständigt i omfattning. Om man lämnar årsskott på en centimeter växer häcken på 50 år alltså med 50 centimeter på höjden och 100 på bredden (50 på var sida). Den växtkraften gäller det att ta vara på med hjälp av århundradens hantverkserfarenheter.

Skriften Granhäckar finns gratis att ladda ned hos Riks­antikvarieämbetet på adressen raa.diva-portal.org (sök efter ”granhäckar”). 

SKOGEN 12/2019

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons