Gör du något aktivt för att hålla landsbygden levande?

21 maj 2015 Vi frågade SKOGENs läsare och Föreningen Skogens medlemmar. Det kom många exempel på insatser – och även många andra kommentarer. Läs fler i tidningen SKOGEN.

Gör du något för att hålla landsbygden levande?  Driver ett aktivt jordbruk med mjölkproduktion. Öppna landskap, arbetstillfällen och möjlighet för konsumenten att köpa närproducerade livsmedel av hög kvalitet. Hoppas möjligheten för människor att kunna vandra genom hagar med en rik flora och ett rikt fågelliv kommer finnas kvar framöver också.
Carolina, Sunneränga

Det finns ingen framtid och kommer inte heller att finnas någon trots alla ”projekt” som ska verka för glesbygdens utveckling. Dessa projekt håller bara projektproffsen med lön. ”Hela Sverige ska leva” är en floskel.
Vadim i ottan

Framtiden blir vad vi gör den till, ingenting är omöjligt, det omöjliga tar bara lite längre tid.
Kenneth Nordström

Håller åker och betesmark öppna. Sköter min skog. Agerar för hård vargjakt. Skriver insändare och skäller på de politiker som mest verkar för utrotning av landsbygden, mp, kommunisterna m fl. Försöker påverka de politiker som jag känner.
Gunnar Johansson

Handlar i lanthandeln. Framtiden dyster.
Kjell Marklund

Genom att fortsätta driva vårt företag med skogsbruk och betande köttdjur bidrar vi med både arbetstillfällen och en levande landsbygd.
Bibbs

Bor där, handlar lokalt. Nuvarande regering gör vad dom kan för att ta död på landsbygden! :<(.
Arga gubben i skogen.

Landsbygden kommer att leva vidare tack vare människor med initiativförmåga och livstro.
jan olefors

Bor och verkar på landsbyggden med betesdjur och skogsbruk trots att man från myndigheter och samhällets sida motverkar småskalighet. Politiker, tjänstemän och allmänhetens okunskap och ovilja att sätta sig in i och förstå vår verkligheten kommer att stjälpa landsbyggden. Demokrati fungerar när man har kunskap om vad man röstar om. Demokrati fungerar inte idag när stora delar av befolkning/beslutsfattare inte vet varifrån mat eller virke kommer, eller ens vet hur det ser ut på landsbyggden!
AE

Investerar, konsumerar allt så lokalt som möjligt.
Karin Bengtsgård

Jag tror att landsbygden kommer att få en renässans inom kort, men den måste sjunka ytterligare lite djupare ner innan det vänder.
SGJR

Det är så mycket bättre att bo på landet än i storstan! Även om det kunde vara mycket bättre här på landet också, så vinner landet! Har provat båda.
Margareta Wikström

Det är viktigt att minska avståndet mellan stad och land. Den polarisering som sker nu är skadlig för alla. Landsbygden måste få leva och utnyttja sina resurser utan att begränsas av stadens rekreationsbehov.
Jonas Gramer

Jag bor i landsbygden, handlar lokalt, samverkar med grannar och agiterar mot urbaniseringen. För att landsbygden ska fortleva, måste nämligen också inflyttningen till storstäderna minskas genom aktiv politik.
Ernst

Som nybliven pensionär valde jag att flytta ut på landet till en liten gård!
Sverker Hellström

Det finns så mycket mer att göra på landsbygden än i staden. Jag bor i staden men var gång jag är på landet är en alltid fullt upptagen. Jag röjer, stängslar, tappar sav, plockar bär, skördar svamp, klättrar träd, springer i skogen, hugger ved, lyssnar på fåglar, letar spillning, spikar holkar och mycket mer
Björn Johansson

För att hålla landsbygden levande levererar vi björk till lokale vedproducenten och håller på med hagmarksrenovering för det öppna och artrika landskapet.
Anders W

Jag vill leva på landet, dela med mig till mina grannar. Framtiden på landet kommer, håll ut!
Ronny Lund, Ekeskogs gård

Det är mycket roligare när det svenska landsbygden behåller invånare och helst utveckla små företag. Vi själva har ett djurpensionat och en lantbutik på en gård på landsbygden.
Robert Selhorst

På landet växer det, vi kan växa med det vi har. Ingen landsbygd är mer levande än de som bor där, skogen kan få oss att leva kvar och det blir per automatik en levande landsbygd. Det är guld med gröna skogar.
Micael Frisk

I samband med pensioneringen byggde vi ett litet timmerhus som utvecklats och färdigställts bara några kilometer härifrån. Det gav några anställda sysselsättning en hel vinter. Vi måste nog allmänt försöka måna mer om lokala företagare och det vi har nära annars är det snart ute med bygden. Varje familj som flyttar ut, varje hus som blir mörkt är en förlust.
Olle Lundin

Engagerar mig ideellt i föreningar, agerar i kommunfullmäktige om ”centraliserade” beslut, köper lokalproducerat så lång möjligt, agerar för fast boende i stället för sommarhus till utlänningar, stöder och ordnar aktiviteter, handlar i ortens butiker, försöker hålla priser på hus uppe för att slippa få in ej av byn intresserade. mm. mm
Anders H

Engagerar mig som egen företagare inom skogsnäringen på olika möten som ordnas där det finns möjlighet att påverka utformningen av möjligheterna för glesbygden. Är ordförande i Företagarna Härjedalen där jag aktivt bidrar till att underlätta företagande på glesbygden såväl lokalt som genom påverkansarbete på våra riksdagspolitiker.
Crister Lindh

Motverkar vindkraft inom våra mest värdefulla kultur- och naturmiljöer.
Lars E Björck

Det är resurserna på landsbygden som byggde det här landets välstånd – skogen, malmen och vattnet. Skogsnäringen är en viktig del av Sveriges ekonomi och omställningen till ett hållbart samhälle. Näringen är beroende av folk på landsbygden. Men, skogen i all ära, men inte vore den svenska landbygden trevlig utan de öppna jordbruksmarkerna, som dessutom bidrar till vår självförsörjning med livsmedel.
Risby

Vi tenderar att bli oavlönade parkförvaltare åt storstadsbor. Vi har bara skyldigheter men inga rättigheter.
Göran J.

Om vi inte kan försörja oss själva blir vi väldigt sårbara. Jag köper alltid närproducerade mejeriprodukter och kött. Skulle gärna betala mer för tex mjölken, annars kommer alla mjölkbönder ha lagt ner inom några år.
Mamma Mu

Landsbygden är motorn. Utan landsbygden stannar Sverige.
Pa

Jag har två nedgångna gårdar att rusta upp och har fått bredband till den ena och den andra ingår i planeringen. Har många idéer som kan förverkligas efter hand.
Bo Lennart Persson

I vår lilla by har det senaste året tre (3) fritidshus omvandlats till permanentboenden och snart flyttar jag själv dit permanent. Öresundstågen gör det möjligt att både vecko och dygnspendla till Malmö, Lund och Köpenhamn men till Simrishamn är det fortfarande för långt.
Kivik/Lund/Osbybo

Jag handlar mat, bensin och annat i mina affärer i Vallsta.
NN

Jag försöker att hålla landskapet öppet genom att beta ängar med får och slå dessa med slaghack för att de inte ska växa igen. Öppna upp gamla betesmarker för att berika den biologiska mångfalden.
U. Karlsson

Det här är en oändligt svår fråga, som egentligen tar sin början i var folk har sitt arbete. Förr bodde man på landet för att det var där arbete och försörjning fanns. Men sedan mitten av 1800-talet är det inte så längre – och det gäller hela världen. Nu är det snarare så att det är ganska effektivt att bo i städer, vad vi lantisar än tycker om det.
Trenden kommer tyvärr inte att ändra på sig förrän försörjningen kräver att vi flyttar ut på landet igen. Själv kan jag inte komma på vad det är som ska leda till det – och det gör mig väldigt missmodig avseende landsbygdens utveckling. Men vi behöver inte ge upp än – alla motkrafter utgör åtminstone en broms för den här utvecklingen och ska applåderas å det starkaste!
Roger Johansson

Protesterar mot en ny luftledning som planeras att ta en massa produktiv skogsmark samt även fördärva landskapsbild och miljön. Det måste få ett slut att äganderätten i Sverige är så svag. Gården har gått i arv sedan 1658, då startades kyrkobokföringen i den socken som mina förfäder har tillhört och där de drivit jord/skogsbruk. Att bli den generationen som drabbas av detta tilltag är inget man är stolt över, just den här regionen fick även en luftledning precis intill den nya planerade i början av 60-talet. Svenska Kraftnät säger sig ha samråd men de dikterar sina villkor och vi markägare förväntas stå med mössan i hand. SKANDAL!
Carl-Anton Thiel

Jag köper alltid Svenska matvaror när det går och helst från lokala leverantörer. Älskar skogen men även åkrar och ängar. Jag tror jag få sköter sina djur och åkrar på ett så bra sätt som våra svenska bönder. Smaken har många sidor, när jag brer Norrgott på en macka så tänker jag på en svensk ko på bete vilket gör att mackan smakar ännu godare. Dessutom är det bra att undvika långa transporter som kostar CO2.
Ulfstand

Handlar lokala råvaror och gärna närproducerat!
Anita i Varberg

En del av värdet från gruvor, skogsbruk och vattenkraft bör ovillkorligen gå tillbaks till bygden för att hålla den och servicen vid liv. Exempelvis affärer, sjukvård bb-fiber mm.
Christer Jons

Vill ha en fungerande fastighet att återvända till från tidig vår till sen höst. Underhåller mitt bandomshem 30 mil norr om min nuvarande bostadort. Underhållet avser såväl bostadshus som ekonomibyggnader. Fiber för snabb uppkoppling drogs in i bostashuset hösten 2014. Anlitar entreprenör på orten för förvaltningen av tillhörande skog.
Ingemar Lycksell

Landet behöver av ren självbevarelsedrift en levande landsbygd. Titta bara på vad som nu händer i Ryssland. Norge har inte glömt krigen och där är anledningen till att de slår vakt om sin landsbygd även om det kostar. Sverige borde ta efter Norges källbeskattning där naturtillgångar ska beskattas i de regioner där de produceras. Allt handlar till syvene och sist om pengar och det är bristen på regionalt kapital som under lång tid brutit ner de realistiska möjligheterna för landsbygden att överleva.
Matts Bildström

Röjer stranden, kör betesputs för att hålla öppet och snyggt en förutsättning för att inte förbuska hela landsbygden
Svenolof Johansson

Landsbygden med jordbruk & skog & småföretag är suuuuperviktiga för att ”hålla ihop” HELA Sverige! Har mitt 30:e skogshägn på G i vår med hybridasp/hy.lärk. Redan finns ek, masur, lind, lönn, alm, sumplärk för mer av MÅNGFALD och RISKSPRIDNING. Samt för att får ett mer omväxlande landskap för besökare, djur, växter… sen är det mycket roligare att besöka skogen numera med dessa nya ingredienser.
Mats på Höjden Smålandsstenar. Mångfaldsskogsbrukare

Vad gör då jag för att hålla skogsbygden levande? Försöker belysa hur det står till den svenska skogsbygden i dag. Det krävs att skogsbruket tar större hänsyn till ortsbefolkningen! Eller är det kanske en medveten strategi att göra det så ”jävligt” som möjligt att bo i skogsbygd att folk flyttar därifrån??
Lennart

Jag bidrar till att hålla landsbygden levande genom att flytta dit!
NN

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb