Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

19 februari 2019 Genom att gödsla ung granskog kan tillväxten fördubblas. Det gäller, lite förvånande, även landets norra delar, visar ny forskning.

Gödslad gran växer dubbelt så snabbt

Att gödsla brukad, ung granskog är ovanligt. Men enligt forskningsresultaten kan gödsling göra träden avverkningsklara redan efter 30-40 år. 

– Vi har nyligen mätt in en serie försök över landet som alla är kring 20 år gamla. Resultaten bekräftar att det finns en stor potential att öka produktionen genom att börja tidigt med gödsling, konstaterar professor Urban Nilsson, i ett nyhetsbrev från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i Alnarp.

Försöken finns på fem olika lokaler: Jämtland, Gästrikland, Värmland, Dalarna och Småland.

Det visade sig att tillväxten genomsnittligt var fördubblad på de gödslade ytorna. Där stod  200 – 300 kubikmeter per hektar att jämföras med 100 – 150 kubikmeter i de ogödslade kontrollytorna.

Den fördubblade tillväxten gällde, litet förvånande, även de nordligaste lokalerna.

– All talar för att de positiva effekterna är desamma även i Norr- och Västerbotten, även om de inte ingår i försöken, säger Johan Bergh, numera professor vid Linnéuniversitetet.

Utgångspunkten är en bra föryngring med 1 500 etablerade granplantor per hektar. 

Men enligt forskarna bör den glesa ungskogen inte gallras. Detta beroende på risk för stormskador och på att gödsling gör träden jämngrova. Det finns alltså knappt några klena träd att gallra bort.

När granarna är ungefär två meter höga görs den första gödslingen. Den uppepas var tredje år fram till att beståndet sluter sig. Ofta blir det fem gödslingar. Därefter är planen att gödsla vart femte år för att bibehålla tillväxten.

Rent praktiskt kan traktor med fläktspridare användas inledningsvis. Men när skogen tätnar och når cirka sju meter krävs helikopter. Det kan bli väl kostsamt för en enskild skogsbrukare. Här råder forskarna skogsägare att gå samman och dela på kostnaderna.

Det finns begränsande regler för den som vill gödsla. Men skogsägare kan ansöka om undantag från skogsvårdslagen för att testa nya metoder, råder forskarna.

Det gäller dock att göra rätt. Ingen gödsling på blöta marker på grund av risken för kväveläckage. Dessutom är det viktigt att plocka bort ris efter avverkning. 

Virke från gödslade bestånd får något lägre hållfasthet. Det är jämförbart med virke från en något mindre bördig mark,  som G28. Men det kan således ändå utgöra bra sågtimmer.

Däremot blir den mörka, täta skogen inte lämplig för friluftsliv.

– Vi talar om en renodlad produktionsskog, säger Urban Nilsson.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb