– För att få in nya och önskvärda beteenden kan man tänka på tre faktorer som ofta styr oss: Det är viktigt för oss vad andra gör, om det märks och syns vad vi gör och om det stämmer med vår självbild, säger Per Kristensson, professor i psykologi vid centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet.
Per Kristensson.
Fotograf: Maria ObedHans forskning visar att psykologi är viktigare än ekonomi för att ändra beteenden. Så om det blir kultur i företaget att alla i laget smörjer ordentligt, om du lovar att kollegan får kolla varje vecka att du verkligen har skött dig och om du ärligt kan säga att du är ordentlig och sköter om din maskin – ja, då finns det goda chanser att smörjningen ökar på det entreprenadföretaget.
En metod att påverka andras och egna vanor är så kallad nudging, att försiktigt knuffa åt önskvärt håll och förenkla rätt val. Författaren Richard Thaler som skrev boken ”Nudge” fick nyligen Riksbankens ekonomipris till Alfreds Nobels minne. Även hans forskning visar att vi människor inte är så förnuftiga när det gäller att göra bra val. Ekonomiska argument räcker inte. Vi har också idéer om vad som är rimligt och rättvist, och vi har svårt att kontrollera oss själva.
Ett sätt att ändra beteenden är att puffa dig själv och andra åt rätt håll, till exempel genom att göra de goda rutinerna lättare att följa och de sämre svårare eller tråkigare.
TIPS Förändring i praktiken
• I maskinen kan du kanske ändra vissa inställningar så att sämre handlingar blir trögare och alltför långsamma.
• En avverkning som blev sämre än planerat är ett bra tillfälle att gå igenom rutiner och arbetsmetoder tillsammans och skapa nya.
• Titta på avverkningen tillsammans. Skapa samsyn, ”på det här företaget gör alla så här”.
• Intala dig att du är en person som gör sitt bästa och gärna lär nytt.
SKOGEN 11/2017