Goda vanor kan börja med en knuff

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
RUTINER. Det finns ett smörjschema för maskinen. Det finns goda skäl att inte slarva med det, ändå kan det vara svårt att få till de goda rutinerna i jobbet. Man är ju inte mer än människa. 

– För att få in nya och önskvärda beteenden kan man tänka på tre ­faktorer som ofta styr oss:  Det är ­viktigt för oss vad andra gör, om det märks och syns vad vi gör och om det ­stämmer med vår självbild, säger Per Kristensson, professor i psykologi vid centrum för tjänsteforskning på Karlstads universitet.

Annons
Annons

Per KristenssonPer Kristensson.
Fotograf: Maria Obed
Hans forskning visar att psykologi är viktigare än ekonomi för att ändra beteenden. Så om det blir kultur i företaget att alla i laget smörjer ordentligt, om du lovar att kollegan får kolla varje vecka att du verkligen har skött dig och om du ärligt kan säga att du är ordentlig och sköter om din maskin – ja, då finns det goda chanser att smörjningen ökar på det entreprenadföretaget. 

En metod att påverka andras och egna vanor är så kallad nudging, att försiktigt knuffa åt önskvärt håll och förenkla rätt val. Författaren Richard Thaler som skrev boken ”Nudge” fick nyligen Riksbankens ekonomipris till Alfreds Nobels minne. Även hans forskning visar att vi människor inte är så förnuftiga när det gäller att göra bra val. Ekonomiska argument räcker inte. Vi har också idéer om vad som är rimligt och rättvist, och vi har svårt att kontrollera oss själva. 

Ett sätt att ändra beteenden är att puffa dig själv och andra åt rätt håll, till exempel genom att göra de goda rutinerna lättare att följa och de sämre svårare eller tråkigare. 

TIPS Förändring i praktiken
• I maskinen kan du kanske ändra vissa inställningar så att sämre handlingar blir trögare och alltför långsamma. 
• En avverkning som blev sämre än planerat är ett bra tillfälle att gå igenom rutiner och arbetsmetoder tillsammans och skapa nya. 
• Titta på avverkningen tillsammans. Skapa samsyn, ”på det här företaget gör alla så här”. 
• Intala dig att du är en person som gör sitt bästa och gärna lär nytt. 

SKOGEN 11/2017

 

 

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Annons
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • Annons