Skogsägare ställer inga krav. Det menar flera rutinerade skogsmän i norr som SKOGEN talat med. Här är deras råd till den som inte är så van.
Visa att du bryr dig
En skogsägare ska betrakta sig själv som entreprenör. Då gäller det även att eftersträva ett proffsigt resultat. Som skogsägare ska du visa att du bryr dig, våga ställa krav och på olika sätt markera att du har ögonen på vad som händer på den egna marken. Det är minst lika viktigt att inför virkesköparna visa att du lägger stor vikt på återbeskogningen efter avverkningen. Då slutar en virkesaffär ofta bra.
Prata inte för mycket pengar
Om kontakten med virkesköparen snabbt börjar handla om pengar kan virkesköparen direkt lyssna av att du endast ser pengar i ditt skogsinnehav. Dessvärre är risken överhängande att ribban läggs lågt på jobbet som ska utföras om affären bara handlar om pengar.
Handla lokalt
Rent generellt betraktas det säkrast att sälja till lokalt förankrade bolag som har ett bra lokalt rykte att värna om. Besök gärna ett par avverkningslag och se hur de arbetar. Då har du direkt markerat att du bryr dig om hur jobbet utförs och det kan i efterhand visa sig vara en bra affär.
Hämta fakta
En kontakt med den lokala Skogsstyrelsen borde vara självklar för en osäker säljare innan man börjar planera för en skogsaffär. Skogsstyrelsen är ett neutralt bollplank att vända sig till och har information om din mark och ditt skogsbestånd. Inför det första mötet med virkesköparna är det självklart en stor fördel att vara förberedd med samma faktaunderlag som virkesköparen har tillgång till.
Skogsstyrelsen kan även avgöra vad som är lämpligt att avverka. En avverkning som kan utföras under årets snöfria månader ger ett helt annat förhandlingsläge eftersom det råder brist på avverkningsposter som kan avverkas på ofrusen mark.
Köparen ska ”kännas rätt”
Rent generellt uppfattas det bättre att sälja till en virkesköpare där man har en bra dialog än att räkna kronor och ören. Det finns många riktigt duktiga och seriösa virkesköpare som verkligen försöker, och ofta lyckas, göra det bästa av situationen för både säljare och köpare. De skogsägare som hittat ”rätt” köpare fortsätter ofta att sälja till samma virkesuppköpare.
Ha is i magen
Nappa inte på erbjudanden om en bra affär om villkoret är att du snabbt skriver på kontraktet. Erfarenheten säger att den avverkning som såldes snabbt eftersom maskinerna skulle finnas på plats sällan blev en bra affär annat än för köparen. Tiden tycks alltid verka för säljaren och man kan själv, utan att avslöja saken, välja ut vem eller vilka som kan tänkas få förtroendet att köpa innan den ekonomiska delen ska spikas.
Var med och påverka
Det är skogsägarens självklara rättighet att kunna påverka vem som avverkar, vilka maskiner man använder och få ett klart besked om hur svåra markskador det förväntas bli. Problemen med markskador kommer att bestå tills dess att fler markägare ställer krav på skonsammare avverkningsmetoder.
Vem har ansvaret ?
Tänk på att skogsbolagen ofta köper markberednings- och planteringstjänster från fri-stående entreprenörer. Notera att det ofta är den entreprenör som utfört plantering och markberedning som själv ska ansvara för kontrollen över utfört arbete. Fråga även hur köparens organisation agerar om något skulle gå snett och vem som ska bära den kostnaden.
Acceptera inte vrak
Väldigt många som säljer skog får avdrag för vrak. Ta upp frågan och våga kräva att ”vrakat” timmer betalas som massaved.
När ska det planteras?
Eftersom de flesta heltidsarbetar och tänker plantera själv är det viktigt att kunna ta ledigt för planteringen. Innan kontraktet skrivs under, begär förhandsbesked med tidpunkt för när eventuella plantor ska levereras.
Text: Matts Bildström