Glöm socker i julgransfoten!

14 december 2015 Känn på barren när du ska köpa din julgran och se efter så att grenarna inte är alltför klena. Ställ granen i vatten direkt när du kommer hem och låt den vila svalt tills du tar in den. Glöm socker i julgransfoten.


Glöm socker i julgransfoten!

Det är Södra som tipsar om hur du får den finaste julgranen.

– Det viktigaste när du köper gran är att den är färsk. Den ska frisk ut och barren ska ha en fin grön färg, säger Magnus Lindén, skogsbruksutvecklare på Södra, i ett pressmeddelande.

– Känn på barren närmast skottens toppar. De ska sitta fast, då är granen färsk. Om de lossnar lätt är granen redan torr och kommer att börja barra snart.

Låt granen vila utomhus tills det är dags att klä den. Om granen är frusen bör den tinas långsamt.

Vatten viktigast för fin gran

Om din gran ska vara fin hela julen är det viktigaste att den hela tiden har tillgång till vatten. Låt den gärna stå i vatten redan utomhus. Torkar den en gång så barrar den fortare. När du tar in granen, se till att få bort döda barr genom att skaka den och slå lätt på grenarna. Undvik att slå rotändan mot golvet. Ledningsbanorna för vattnet kan skadas och då barrar den mer.

Ge din gran en ny snittyta vid roten men ta inte bort bark, den bör få plats i julgransfoten som den är. Om du har köpt en kungsgran är de oftast tjockare i roten – ta då bort så lite som möjligt. Om du tar för djupt från sidorna kommer du in i vattenledningsbanorna och riskerar då att stoppa vattentransporten. Om du är på väg att köpa ny julgransfot, se då till att köpa en som har så stor vattenbehållare som möjligt.

Hugg med tillstånd och i rätt storlek

Om du hugger din egen gran, se först och främst till att fråga om lov hos skogsägaren. Allt annat är stöld. Välj en gran i den storlek du vill ha istället för att lämna en hög stubbe, eller kapa en stor bit och slänga.

Närodlad gran

Det finns flera olika sorters gran för den som köper julgran. Rödgran är den klassiska granen som växer inhemskt. Men även kungsgran är vanlig som julgran. Kungsgranen barrar mindre och doftar inte heller, så den fungerar oftast bra för de allergiker som inte kan ha vanlig gran.

– Fråga gärna försäljaren varifrån granen kommer. Om man köper närodlad minskar man transporter och gynnar den lokala skogsnäringen, säger Magnus Lindén.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb